Сроковете по дела спират да текат за страните по дела по време на съдебната ваканция, която традиционно продължава от 15 юли до края на август и е за всички български съдилища. Тази промяна в Гражданския процесуален кодекс беше гласувана след разгорещени дебати и спорове в парламента през есента на миналата година. Отнася се и за всички почивни дни и празници. Но ако досега мораториумът е прилаган за периоди от по 2 до 4 дни, то за пръв път предстои „замразяване“ за месец и половина.

Важна подробност е, че сроковете спират да текат само за страните, но не и за съда. И все пак тази новост се приема двояко от юристи в Пазарджик. От една страна, „спирането на часовника“ ще даде възможност на граждани или представители на фирми да си отдъхнат от напрежението в очакване на поредната призовка. Участник в процес, получил препис от исковата молба преди ваканцията, ще има значително повече време да подготви отговора си, да си осигури защита, да се представи по-убедително в съдебните спорове.
Но от друга страна, очаква се дългата пауза да доведе до забавяне на съдебното производство. И положителните, и отрицателните ефекти от нововъведението тепърва ще се оценяват и претеглят на везната.

Сроковете по дела продължават да текат от 1 септември, който е първият ден след съдебната ваканция. Докато тя трае, в съдилищата ще има само дежурни магистрати и ще се гледат само осем групи неотложни дела – за налагане на мярка „задържане под стража“, за издръжка на деца, за родителски права, за осиновяване, за незаконно уволнение, за защита от домашно насилие, както и дела, за които е предвиден срок за разглеждане по-кратък от един месец и други по преценка на административния ръководител на съответното съдилище.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar