Що е то полицай с изтекла валидност на служебната карта? Български полицай. А с изтекла униформа? Пак същото.

Сред многото дефицити на МВР се появи един наистина необясним – документите на полицаите се оказаха с изтекла валидност. Органът, който трябва да е символ на спазването на закона, който трябва да служи за пример по нормативна изрядност, се оказа извън правилата. Ако гражданин ходи с невалидна лична карта, веднага

ще бъде глобен, а дори може да бъде отведен

и за справка, ако не може да докаже самоличността си с друг документ.

За полицая обаче тези изисквания кой знае защо не важат. Излиза, че данъкоплатците трябва да търпят да бъдат проверявани и санкционирани от хора, представящи се за полицаи, чиито документи са стари. По тази логика всеки може да се направи на полицай с изтекла карта и да въздава „справедливост“.

Абсурдната ситуация в МВР излезе наяве благодарение на гражданин, който миналата седмица публикува в социалните мрежи видео. От него стана ясно, че е спрян за проверка от пътни полицаи, които се представят с изтеклите си още през 2016 г. служебни карти.

Законът за МВР казва, че полицаят може да се представи пред гражданите и с личния си знак, т.е. полицейската значка. Тя, слава Богу, няма валидност като картата и е някакъв сигурен разпознавателен знак. Въпреки това документите на униформените също трябва да са изрядни, както и тези на гражданите.

Картите се оказаха изтекли, защото е забавена обществена поръчка и за да се реши проблемът, ръководството на МВР е променило инструкцията за срока на валидността им, като го е изтеглило до средата на 2018 г.

Което е след броени дни. Пак ли ще удължаваме?

Абсурдно е, когато МВР се поставя над закона и не желае да спазва собствените си правила. Още по-абсурдно е, че не може да се справи с един толкова елементарен проблем. Напротив, това е постоянна практика в това министерство – ако има опасност да нарушат правило, просто го променят в своя полза. И готово.

Очевидно е, че става дума за липса на елементарни организаторски умения в МВР. За глупав хаос, предизвикан от смешна некомпетентност. И за още по-абсурден отговор на ръководните фактори – вътрешният министър Валентин Радев заподозря, че видеото било нагласено. Нагласено?!

„На мен ми се струва, че тоя клип е нагласен, тоя човек знае, че тези полицаи нямат бадж, ние всички го знаем в МВР. Значи, има една забавена (обществена поръчка – б.а.), казвам ви го на вас, ако не знаете тази информация и няма как да я имате, но този шофьор, който почва да ги снима, говори, посочва, той не виждаше на три сантиметра, как видя на втория полицай, че баджът му е от 2016 г.? Ние това го знаем. И наистина той формално е прав“.

Изумителна е способността

да се търси конспирация там, където има просто глупост

Изявленията на вътрешния министър винаги впечатляват – в първото изречение намира заговора, във второто посочва реалната причина за гафа, а в третото вече се е отказал от конспирацията. Това е, което имаме като министър, както би казал Цветан Цветанов.

Радев не се ядосва, защото има проблем, а защото за проблема се говори. Проблемът му е, че се е разчуло за абсурдното решение.

Иначе изкуственото удължаване на сроковете на валидност не е нищо ново под слънцето. Години наред МВР удължава не само годността на служебните полицейски карти, но и на полицейските униформи. Вместо да се купуват нови облекла, нормативно, с промяна в наредбата, се удължаваше срокът на ползване на сегашните. Няколко години подред номерът минаваше, а накрая полицаите излязоха на протест, и то месеци преди най-важното събитие – европредседателството. Тогава спешно се намериха и пари, и униформи, и всичко нужно. Този сценарий, естествено, е невъзможен при служебните карти. Но двете истории са твърде показателни за това как и кога действа това министерство – винаги късно и под страх от тояга по главата. Иначе – яваш-яваш.

Колкото до редовия полицай – той няма да тръгне да протестира, защото служебната му карта е изтекла. Нещо повече, когато гражданин му направи забележка, както се случва във въпросното видео, ще стане агресивен и ще вика началника си на помощ. И никой няма да застане на страната на данъкоплатеца. Вместо това ще се види дружен отпор – и от министъра, и от синдикатите в системата. Един от синдикалните лидери обясни пред Нова телевизия, че гражданинът нямал достатъчно правна култура, за да разбере, че няма проблем и всичко е абсолютно ОК.

Дали?

Гражданинът не е длъжен да е запознат с нормативните врътки на МВР

Тъкмо обратно – задължение на ведомството е да осигури служителите си по начин, че да не предизвикват съмнение легитимни ли са или не. Служебната карта е едно от първите неща, които се виждат у полицая. И когато е с изтекъл срок на валидност, това поражда съмнението истински полицай ли е? Най-малкото е повод за подигравка и съжаление.

Дори гражданинът да не притежава високата правна култура на синдикалистите, все пак има правото да пита защо служителите на реда му се явяват в този неуставен вид. И още нещо много важно – една от инструкциите за служебните карти в МВР дори не е обнародвана. При това положение и най-желаещият гражданин няма как да се запознае с нея. Да не говорим, ако спреният за проверка е чужденец! Как ще разбере дали го проверяват истински или мними униформени?

Тъй че оправданията за заговор и невежество са комични. Има елементарен проблем и липсващо решение. Затова МВР да си окомплектова полицаите „по устав“ и да започне да спазва закона, както изисква от останалите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar