КПКОНПИ заведе нови дела за 3,3 млн. лв.

Еркан Лапанов обвинен като тартор на банда за търговия с ментета за пушачите

Създал 3 цеха в страната

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) внася няколко нови иска в окръжни съдилища в страната за изземване на активи за 3 300 506 лв. В сумата е включена и цената на 5 недвижими имота и 4 превозни средства.

Най-големият от исковете е срещу Еркан Лапанов на стойност 2 862 521 лв. и ще делото гледа от Пловдивския окръжен съд. Срещу мъжа и още 9 души се води дело в спецсъда, по което той е обвинен като бос на организирана престъпна група за търговия с тютюн менте. Според обвинителния акт бандата на Еркан е действала от 2017 г. и в нея участвал и полицай от служба „Жандармерия“. Разбита е през юни 2019 г. при акция на ГДБОП.

Схемата на Лапанов била да създаде три малки цеха в с. Черна вода, Русенско, в Сливен и Симитли, в които да се доставят тайно бали сушен тютюн, изкупуван от производители в района на Гоце Делчев. В цеховете листата били нарязвани, ароматизирани и опакована в найлонови пакети с етикети на популярни марки – „Вирджиния“, „Марлборо“, „Давидофф“, „Карелия“ и др. Те се продавали с обяви в интернет, а дилъри на групата доставяли готовата продукция на крайни клиенти, най-често с лични автомобили. Такъв доставчик бил и жандармериста от Симитли. Любопитен факт е, че след разкриване на бандата, криминалистите дори открили книжарницата в Гоце Делчев, където по поръчка на Еркан Лапанов се печатали етикетите за тютюна менте.

Друг от днешните искове на КПКОНПИ ще се гледа от Окръжния съд в Разград и е за 112 441 лв. срещу Сергей Александров от град Кубрат. Той е обвинен за измами на бизнесмени от Германия, Австрия и Швеция, на които обещавал да патентова и регистрира търговски марки.

В Окръжен съд – Ямбол комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, внася искова молба срещу Ана Йорданова 52 736 лв. Тя е обвинена, че се е представяла за полицайка и с измамата е причинила големи имотни вреди на жертвите си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar