Предизборно ВМРО се готви тихомълком да узакони сечта в 3,7 млн. дка гори. Става въпрос за земеделски земи по карта, които да могат да се изсичат с еднолично решение на кмета на населеното място или на района. Предложението идва от депутата на Красимир Каракачанов Александър Сабанов с внесени преди второто четене поправки в преходните и заключителни разпоредби в законопроекта на ГЕРБ за изменение на Закона за пчеларството. Чрез познатите законодателни тактики на ГЕРБ ВМРО предлага две промени в Закона за селскостопанското имущество. Те предвиждат разрешение за масова сеч и изкореняване на дървета и на лозя над 1 декар да се дава от кмета на района или кметството „въз основа на писмена молба и при наличие на крайно уважителни причини“. Сега законът позволява на кмета да разрешава премахване на само до 5 дървета и на лозя до 1 декар. Сабанов добавя към пълномощията на кмета премахването на „по-голям брой дървета“, а разрешението за отсичане и изкореняване на лозя над 1 декар да се дава от началника на управление „Земеделие“ при общинската администрация. На практика всеки кмет ще може да разреши по своя преценка, без допитване и експертна оценка, пълно отсичане на 1 декар гора. Към предложението няма приложени мотиви.

Според екоинициативата „Зелени Закони“ това заплашва близо 3,7 млн. дка или над 10% от всички български гори. Близо една трета от тях са над 50-годишни. В някои райони това са над половината от местните горски площи, пише в социалните мрежи природозащитникът Тома Белев. „Зелени закони“ твърдят, че кметовете имат интерес да не прехвърлят самозалесилите се в земеделски земи гори в горския фонд, който се управлява от Закона за горите, защото могат да ги управляват като пасища. Ако се приеме предложението за лесна сеч, това ще облагодетелства общините с бързи печалби от дърводобив и получаване на евросубсидии за почистване на пасища, предупреждават те. Това може да доведе не само до изсичане на стотици хиляди декари, но и до наказателни процедури от ЕК заради нарушаване на екодирективите, предупреждават екозащитниците.

„Отсичането на гори и на отделни дървета в горите може да се разрешава единствено от специалистите с лесовъдско образование по реда на Закона за горите и при спазване на съответните процедури по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда“, отбелязват от инициативата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar