Петима души, отговорни за множеството атаки срещу църкви и синагоги в руския регион Дагестан, са „елиминирани“, съобщиха властите в страната.

Беше започнато криминално разследване съгласно законите за борба с тероризма, след като въоръжени лица убиха 19 души при координирани атаки в два града в размирния регион в Северен Кавказ.

Следственият комитет на Русия съобщи, че 15 служители на реда и четирима цивилни, включително руски православен свещеник, са били убити по време на атаки срещу религиозни сгради в градовете Дербент и Махачкала в неделя вечерта. Атакувани са два православни храма, две синагоги и полицейски контролно-пропускателен пункт.

Един от нападателите се оказа Адил Омаров – син на ръководителя на Сергокалинския район на Дагестан Магомед Омаров. Името му обаче изчезна от списъка на жертвите.

Всички убити участници в терористичната атака са съграждани, най-малко четирима от тях са роднини на високопоставени жители на Дагестан, членове на богати семейства. Много от тях по-късно бяха уволнени от ръководителя на региона – Сергей Меликов.

Местните Telegram канали „Сапа Кавказ“ и „Безсрамен Дагестан“ публикуваха имената на терористите. Според тях силите за сигурност са убили трима души в Махачкала – 42-годишния Далгат Даудов, 32-годишния Абдусамад Амаджиев и 31-годишния Осман Омаров (също син на Магомед Омаров). Двама са убити в Дербент – 36-годишният Али Закаригаев и 28-годишният Гаджимурад Кагиров.

Преди ден беше съобщено, че друг син на Омаров – Адил, е участвал в нападението. База, Маш и Шот пишат, че той също е „ликвидиран“.

Според източник на The Insider в държавните агенции на Дагестан Адил е бил държавен служител и е работил в Махачкала. Но през последната година е взел отпуск по майчинство и е изчезнал.

„Дори колегите му, които са го познавали в Махачкала, не знаят какво е правил през последната година“, отбелязва източникът.

30-годишният Осман Омаров е бизнесмен, ръководител на строителна компания в Махачкала, собственик на кафене в Избербаш, син на ръководителя на Серкогалински район Магомед Омаров.

31-годишният Абдусамад Амаджиев е племенник на Магомед Омаров. От 2012 г. до 2020 г. работи в Газпром Газоразпределение Дагестан.

42-годишният Далгат Даудов, убит в Махачкала, се е занимавал със строителство на недвижими имоти в компанията „Ров-Строй“.

28-годишният Гаджимурад Кагиров е практикувал свободна борба, бил е ММА боец ​​и се е състезавал за ММА клуба на Хабиб Нурмагомедов. Той е братовчед на бившия кмет на Махачкала Муса Мусаев, пише „Маш“.

„Според нашата информация Гаджимурад е работил за чичо си като охранител и шофьор в почивките между тренировките. През 2018 г. Муса беше осъден на четири години затвор за измама с парцели. Конкретно: неправомерно предоставени 18 хил. кв. м собственост на три физически и две юридически лица. Щетите за държавата са над 48 милиона рубли“, отбелязва каналът в Telegram. Съименничката и съселянка на Кагиров, Патимат Кагирова, е певица, народна артистка на Чечня и Дагестан, вероятно също роднина на убития.

35-годишният Али Закаригаев е бил ръководител на клона на „Справедлива Русия“ в Сергокалински район, съобщиха от регионалния клон на канала Podem Telegram:

„Той оглави ведомството преди две години и по собствено желание напусна тази длъжност. Не сме забелязали да има проблем. Той работеше активно, сътрудничеше с нас, участваше в изборите. Нямаше никакви оплаквания. Адекватен, има две деца, постоянно идваше на срещи. Тук сме малко шокирани.“

Централният щаб на „Справедлива Русия“ заяви, че е решил посмъртно да изключи Закаригаев от партията. „Маш“ пише, че Закаргиев е бил препоръчан на „Справедлива Русия“ лично от Магомед Омаров.
Самият Магомед Омаров ръководи Серкогалински район на Дагестан в продължение на 14 години. Източник на Insider в правителствените агенции на Дагестан казва, че Омаров има общо осем сина и той е „завършен човек“. От 1994 г. до 2000 г. работи като управител на Сергокалински клон на Сбербанк. А от 2001 г. до 2005 г. той е председател на борда на банка Elbin – собственост на семейството на бившия премиер на Дагестан Абдусамад Хамидов. В началото на февруари 2018 г. Гамидов и колегите му бяха задържани по подозрение за присвояване на бюджетни средства. През април банката беше лишена от лиценз.

След терористичната атака Магомед Омаров беше задържан. По време на разпита той каза, че „от няколко години знае, че децата му са уахабисти“, пише База. Той заявил, че синът му Осман вероятно е най-радикален от тях. По думите му другите им братя и роднини не ги подкрепят. През последните години самият той не общувал със синовете си.

Разследващите са убедени, че той не е член на това движение.

„Това е въпрос, който разследващите ще разгледат. Главата на семейството е много светска личност и това е жесток контраст. Има младежки максимализъм, младежки устрем, но най-младият от убитите е на 28 години. Това са хора с вече изградени възгледи за живота“, отбелязва източникът на The Insider. „Адил е роден през 1989 г., а по-малкият му брат през 1993 г. Ако са се радикализирали, вероятно е станало отдавна. Техният антураж е трябвало да знае за това или поне да обърне внимание.“

Според събеседника на The Insider Дагестан преживява вълна на радикализация, подобна на средата на 2000-те години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar