Властите задържаха в Испания бившия служител на банка HSBC Ерве Фалчиани, който е свързан с появата на т. нар. „Списък на Фалчиани“, съобщи вестник „Мундо“. Според информацията той е бил арестуван по искане на швейцарските власти, които искат неговото екстрадиране. Испанската страна получи международна заповед за арест на Фалчиани на 19 март.

Скандалът около банка HSBC си разрази през февруари 2015 г, когато Международният консорциум на разследващите журналисти получи достъп до данните за сметките на повече от 100 000 клиенти на швейцарския филиал на банката. Списъкът бе съставен от програмиста Ерве Фалчиани, който го предал на властите на Франция. Повечето от клиентите, включени в този списък, се измъквали от плащане на данъци, тъй като сметките в банката били тайни.

Наред с това журналистите разкриха, че услугите на швейцарския банков филиал са били използвани от престъпни и дори терористични групировки за пране на пари.

Федерален съд в Швейцария призна Фалчиани за виновен за икономически шпионаж и задочно го осъди на пет години затвор.

HSBC е една от най-големите финансови институции в света с главен офис в Лондон. Банката обслужва повече от 37 млн. клиенти по цял свят. Акциите й се търгуват на фондовите пазари по света. Банката има повече от 204 000 клиенти. /АФП

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar