Условна едногодишна присъда ,за данъчен служител спипан с белязани пари потвърди ВКС.

51-годишният Желязко Диков от НАП-Бургас беше хванат с 300 лв подкуп на 24 август 2016 ,първоначално съдът в Сливен постанови 3-годишна условна присъда, но на втора инстанция тя беше редуцирана с аргумента, че липсвало изнудване на жертвата. На 32 страници съдът в Бургас е описал случилото се в изнесения офис на НАП в Сливен, в крайна сметка Диков излязъл от залата с минимално възможната присъда, като дори глобата му е намалена от 1000 на 500 лв.

Смекчената присъда бе протестирана от прокуратурата пред ВКС, но от там след близо година и половина са я потвърдили.

Диков поискал 300 лв от управител на магазин за дрехи в родния си град Стралджа по претекст, че до него и достигнал сигнал за неиздаване на касов бон за да не напише наказателно постановление за 3 000 лв.

Данъчният и нароченият за жертва Минчо М. имали няколко срещи и разговори по мобилния телефон, в крайна сметка търговецът уведомил полицията и предоставил за нуждите на операцията 300 лв в предварително белязани банкноти.

Парите били намерени скрити в кабинета на Диков, който накарал търговеца да ги остави под кошчето за боклук.

Цялата история била записана със самоделно СРС , скрито в ключ за автомобил, но съдът отказал да го приеме като доказателствен материал.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar