ВКС връща за ново разглеждане на Апелативен съд – Пловдив делото срещу бившия полицай, обвинен за убийството на родителите си през 2016 г.

Припомняме, че на 15 май 2016 г. Венцеслав Караджов е обвинен за двойното убийство на родителите си.

Делото на върховната инстанция е по жалба на Венцеслав Караджов за присъдата на Апелативния съд, с която той е признат за виновен. На него му е присъден доживотен затвор. Касационните жалби искат оправдателна присъда, а ВКС приема жалбите за частично основателни.

Според върховните съдии апелативният съд не е проявил достатъчна процесуална активност за събирането на доказателства, които имат отношение към главния факт на доказване, а наличните косвени доказателства не са подложени на детайлен анализ, други са изцяло игнорирани, а трети са интерпретирани в нарушение на правилата на формалната логика.

Според въззивния съд обвинението е проявило „неоправдано усърдие да се подкрепи единствено обвинителната теза“, като са заобиколени значими детайли на престъплението и най-вече такива, свързани с поведението на подсъдимия, по които има съществени неясноти. Според върховните съдии несъмнено начинът, по който подсъдимият се е озовал в обитавания от родителите му недвижим имот и твърдените за извършени от него действия там са от съществено значение за предмета на доказване.

ВКС подчертава, че така възприетите за установени факти са буквално възпроизведени от мотивите на първоинстанционния състав, който ги е взел от обвинителния акт, но по-важното е, че прочитът на съдебните актове не дава отговор на въпроса откъде – въз основа на кои доказателствени източници, са направени тези констатации.

Според касационния състав е необходимо да се проверят и изследват всички възможни версии, като за целта се съберат всички доказателства. С неохота от инстанциите по същество е подмината възможността за друга причина за убийството на родителите на подсъдимия (например грабеж).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar