Необходимостта от допълнителна защита на жертвите на домашен тормоз изтъкнаха вицепрезидентът Илияна Йотова и омбудсманът Диана Ковачева в Международния ден за елиминиране насилието върху жени.

Вицепрезидентът изтъкна липсата на обществен разговор как КОВИД-19 влияе върху насилието над жени. По време на извънредното положение е отчетен сериозен ръст на случаите на домашно насилие, а в момента 12-те кризисни центъра са препълнени. Според Йотова е необходим цялостен преглед на законодателството по въпроса с насилието, тъй като голяма част от последните промени или не работят, или влизат в противоречие с други закони. Вицепрезидентът настоява за план за превенция на насилието над жени в условията на настоящата криза и за специален фонд, който да помага на жертвите на насилие. Той може да започне сега като пилотен проект, а финансирането да се осигури през европейските програми. В държавния бюджет трябва да има отделно перо, насочено към този проблем. „Трябва да се укрепи системата на кризисните центрове. В момента в половината административни области няма такива“, посочи Йотова.

По същото време обаче управляващите не пожелаха да отпуснат 3 млн. лв. в бщджета за поддържане и управление на кризисни центрове, както и за разкриването на нови.

Омбудманът пък изпрати препоръка до правосъдната министърка, в която настоя изготвеният законопроект срещу домашното насилие да бъде придвижен до МС и внесен за обсъждане в парламента. Ковачева акцентира, че продължаващата пандемична криза поставя на преден план необходимостта от спешни законодателни мерки в сферата на домашното насилие, от което страдат не само жените, но и деца, възрастни хора, хора с увреждания и дори мъже.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar