Народният съд в Ханой днес осъди Фам Доан Чанг, видна виетнамска активистка и дисидентка, печелила европейски награди за защита на човешките права, на 9 години затвор, предаде ДПА.

    Чанг беше обвинена в разпространяване на „антидържавна пропаганда“, въпреки че властите свалиха друго подобно обвинение, присъдата за което предвижда до 20 години затвор.

    Първоначално тя беше задържана в град Хошимин на 6 октомври 2020 г. – в същия ден, в който Виетнам и САЩ проведоха диалог за човешките права, включил разговори по въпроси, засягащи правото на свободно изразяване.

    Чанг е авторка на много книги, чиято работа обхваща теми, разпростиращи се от правата на жените и проблемите на околната среда до политиката и активизма. Тя е и съоснователка на групата за защита на околната среда „Грийн трийс“ и няколко независими медии.

    През 2017 г. Чанг получи наградата „Хомо хомини“ за 2017 г., представена й от чешката правозащитна организация „Хора в нужда“. Тя получи и награда за свобода на словото от „Репортери без граници“ през 2019 г., в знак на признание за въздействието на работата й.

    През януари 2020 г. тя се изказа по чувствителен спор за права върху земя във виетнамско село. Върху земеделска земя, за собственост на която претендират жители на селото в покрайнините на Ханой, се строи военно летище. Трима полицаи и лидер на общността от селото загинаха в резултат на конфликта.

    Въпреки че вече от десетилетия се отваря към чуждестранни инвестиции, Виетнам продължава стриктно да цензурира националните медии и не толерира инакомислието, отбелязва БТА.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar