След няколкомесечни опити „Обединени патриоти“ успяха да прокарат през парламента възможността хората, които са променили предназначението на земеделски земи, но са изпуснали 10-годишния срок да построят нещо върху тях, да могат да го направят.

Чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за посевния и посадъчен материал се изменя Закона за собствеността върху земеделските земи. Промяната бе гласувана на второ четене и според нея тези собственици могат да подадат искане пред местната поземлена комисия и правото да строят да им бъде възстановено.

Предложението бе внесено в парламента преди няколко месеца от Валери Симеонов и негови съпартийци, но земеделската комисия го отхвърли. Мотивът на патриотите беше, че хората все пак са затворили пари в тези терени и не е редно да не могат да се възползват от правата си. Сега обаче същото предложение мина тихомълком през пленарна зала без никакви дебати.

Според данни от миналата година на земеделското министерство в България има над 13 хил. земеделски имота с променено предназначение само до 2012 г., когато това беше възможно. Счита се, че собствениците на близо половината от тях не са успели да осъществят намеренията си да строят, тъй като кризата е пресякла намеренията им. Голяма част от тези терени попадат в близост до морето, където според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие застрояването е възможно само при определени параметри.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar