Бившият му служител взел 1000 лв. подкуп за доставка на липсващ софтуер, работел некачествено и злоупотребявал

Собственикът на „Хидрострой“ напусна ареста срещу 20 хил. лв. гаранция

Не съм удрял Благой Андонов, нито мои служители. Има запис от камери, на които се вижда как напуска офиса в цветущо състояние. Той открадна много пари. Беше младо момче, на което повярвах. От техник го направих директор на строителството във „Водстрой“, а той се продаде за 1000 лв.

Това заяви Велико Желев, който в сряда напусна ареста срещу 20 хил. лв. гаранция. Строителният предприемач беше обвинен за изнудване на бившия си служител, като според прокуратурата със сила и бой Андонов е притискан да подпише записи на заповеди за 68 хил. лв. Според Желев това е смешно, защото бившият му служител е откраднал много повече пари. И разказа какво се е случило на 24 февруари в офиса на „Хидрострой“.

На срещата му казах, че ще бъде освободен заради съмнения за злоупотреби и несправяне с работата. Дойдоха от финансовия отдел и ми казаха, че Андонов настоява да се платят 16 хил. лв. за софтуер. Оказа се, че такъв няма, но той е подписал протокол за приемането му. Попитах го къде е софтуерът. Каза, че го няма в офиса, а е на обекта в Ихтиман. Обадихме се на Пламен Янков от обекта в Ихтиман. Янков заяви, че няма софтуер при тях, разказа Велико Желев. Той обяснил на бившия си служител, че няма да го освободи по взаимно съгласие, защото, ако го направи, ще отиде да работи в други строителни компании и ще продължи да краде по същия начин.

Поканихме и други 40 колеги от фирмата в кабинета. И пред всички Андонов каза, че си тръгва, защото е злоупотребявал с пари.

Питах го: „Защо не дойде при мен? Щях да ти дам 10, 20, 50 хил. лв.“. Отговори: „Защото съм глупав“. Каза също, че е готов да върне парите, които е откраднал, твърди собственикът на „Хидрострой“.

Ако беше пребит, щеше да има кръв по лицето. Няма такова нещо на камерите. На другия ден е отишъл да кара ски. Иска да ме рекетира. На 27 февруари сме подали сигнал до прокуратурата за него. Искаше да го оттегля. Ще изчакаме разследването и след това ще му заведа дело за набеждаване, категоричен е Велико Желев.

Собственикът на „Хидрострой“ и адвокатът му Менко Менков не виждат връзка на разследването за изнудване с проверките за асфалта по пътищата, нито с авансите по „Хемус“. Той обясни, че фирмите, в които има дялове и акции, работят на над 200 обекта.

Нито аз, нито изпълнителните директори могат да знаят всичко по тях. Точно хора като Благой Андонов отговарят за това, както и ръководителите на проекти. Има доклади и за други обекти, на които Андонов е работил.

Казал на един от подизпълнителите: „Дайте ми 10 хил. лева, работете, както си искате“ Докладът установи, че са работили некачествено и са се отклонили от проекта. След това го правихме втори път за наша сметка. Ако не бяхме установили това нарушение, пак щеше да отиде някой и да каже, че фирмата краде“, добави Велико Желев.

Благой Андонов никога не е отговарял за обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е работил само по такива за железопътната. От ВДХ АД (със старо име „Водстрой 98“, която Желев придоби през 2016 г. ,бел. авт.), където е бил директор на отдел „Строителство“, са направили проверка на голяма част от обектите, в които е бил ангажиран Андонов и са установили, че са на загуба, с лоша организация и изоставане в сроковете.

Адвокат Менко Менков обясни, че е манипулация да се търси връзка на Андонов с „Хемус, а получените за строителството на автомагистралата аванси са практика при всички обекти, включително на такива в Румъния, Македония, Унгария и други държави, където работи „Хидрострой“.

За всяка поръчка от държавата се отпускат аванси, обезпечени са с банкови гаранции и застраховки, заяви Менко Менков.

Аз съм управител на инвестиционна компания. Имам дялове в други фирми. Като акционер не мога да знам какво се случва на всички обекти. Има други фирми, които осъществяват надзор за строителството, каза още Велико Желев. Адвокат Менков допълни, че процедурата по приключването на обекти, включително и Северната скоростна тангента, е свързана с приемане от възложителя и подписване на акт 19.

Договорът за Северната скоростна тангента е от 2015 г. В консорциума има още 5 фирми. Още 10 са подизпълнителите, 50 са доставчиците. Ако някой е изкарал една ядка, защо не се казва, че има 10, които са с по 32 сантиметра, попита Велико Желев по повод твърденията, че там липсват 30% от материалите по проект. Посочи, че няма притеснения от проверки. „Хидрострой“ продължавал да изпълнява договорите си и да работи на загуба, защото няма индексация заради инфлацията. Нямало освободени служители, заплатите се плащали редовно.

В деня, когато Велико Желев беше освободен от ареста, от прокуратурата съобщиха, че разследването по случая продължава. То е възложено на столичната полиция.

„Разследващият полицай е извършил нови действия по разследването, от които не се установява да е извършвана принуда в степен, която да обосновава искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение“, пишат от прокуратурата. Затова и няма да се иска от съда постоянното задържане на Велико Желев. Той не е осъждан, има постоянен адрес и няма опасност да извърши престъпление.

Строителите: Атакуват ни заради изборите

Категорично възразяваме срещу опитите за дискредитиране на бранша и ще им се противопоставим по всички допустими от закона и морала начини. Това заявиха в позиция Камарата на строителите в България и Българска браншова камара „Пътища“.

Строителните фирми независимо дали са български, или чуждестранни, винаги са спазвали стриктно националното и европейското законодателство, създавайки честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша. Всички конкурси и обществени поръчки се провеждат съгласно действащата нормативна уредба и вярваме, че в България институциите гарантират тяхната законност и прозрачност, пишат от двете браншови организации.

„Вероятно заради наближаващите извънредни парламентарни избори на 2 април и предстоящите наесен редовни местни избори зачестяват несъстоятелните атаки срещу строителните фирми за некачествено изпълнени проекти. Не приемаме строителният отрасъл да бъде въвличан в политически битки. Приветстваме желанието на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков да провери как са изразходвани държавните и европейските средства. Но обявяването на прогнозни, а не на крайни резултати създава некоректни внушения и превръща проверките в бутафория, пише в позицията. След освобождаването си от ареста Велико Желев също предположи, че е задържан заради предизборната обстановка в страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar