Министерството на икономиката започва анализ кои актове на бившия шеф на ведомството Кирил Петков биха били засегнати от евентуални бъдещи съдебни спорове. Това заяви сегашната министърка на икономиката Даниела Везиева на брифинг пред журналисти.

Тя обаче беше категорична, че актовете на Петков са стабилни и защитени, защото са свързани със закони.

Ако някои от решенията паднат в съда, тя със сигурност

ще ги подкрепи,

стига да е в

рамките на

установените

законови норми

на страната, увери Везиева. Но преподписване на актове като самоцел – ако не са оспорени, не стои на дневен ред.

В сряда Конституционният съд обяви, че по времето, когато е бил служебен министър на икономиката, Кирил Петков е бил с двойно гражданство – българско и канадско. Заради това указът на президента в частта, с която Петков беше назначен за министър, беше обявен за незаконен.

Според юристи актовете на Петков не падат автоматично с решението на конституционните съдии. Те обаче може да бъдат атакувани в съда един по един от заинтересовани страни. Някои от тях са подсъдни на Върховния административен съд (ВАС), а други – на Софийския административен съд.

„Малко са действията в правото, които са автоматични. В повечето случаи е необходимо за всеки един от актовете да се премине през конкретна преценка“, обясни доц. Наталия Киселова от катедрата по конституционно право в Софийския университет.

„Все пак, ако някои от актовете бъдат обжалвани, настоящият икономически министър може да ги преподписва. Казано на жаргон – могат

да се санират

част от актовете,

които

продължават

да имат

действие“,

уточни доц. Киселова по Нова тв.

Според нея декларациите на партии, че ще оспорват всички актове на Петков като министър от май до септември, били пресилени. ВМРО вече обяви, че ги дава на Върховния административен съд.

В самото решение на КС не се коментира съдбата на решенията, които Петков е взел като министър.

До изводите, че те са стабилни, се стига по силата на тълкувателно дело на КС от миналата година.

Тогава съдиите придадоха обратно действие на актовете си по отношение на указите, тоест за разлика от отмяната на законите, което става в бъдеще, то указите на президента се отменят от момента на издаването им, в конкретния случай – от 10 май. Но за да не се създава нестабилност, тоест поголовно отменяне на всички други актове, в решението си магистратите посочват как се съхранява правната сигурност.

„В този случай

решението на КС

не застрашава

правната

сигурност,

защото има действие само по отношение на преките последици на обявения за противоконституционен ненормативен правен акт и не засяга останалите правни последици, настъпили след приемането му, които произтичат от други закони“, казаха конституционните съдии.

В случая с Кирил Петков това означава, че обявяването на назначаването му за противоконституционно не води автоматично до нищожност на актовете му като министър. Ако някой негов акт бъде оспорен, въпросът се решава от съдилищата „съобразно конституцията, принципите и правилата на съответното отраслово право“.

Сред оспорваните решения на министъра могат да се окажат както смените на ръководството на Българската банка за развитие, така и договори като този за изграждането на завод за електромобили край Ловеч.

Още една последица от решението на КС посочва бившият конституционен съдия Пламен Киров.

„Кирил Петков трябва да върне заплатите, осигуровките и командировъчните за периода, в който е бил министър“, смята професорът.

Според него прокуратурата можела да установи дали е попълнен документ с невярно съдържание. Още преди месец стана ясно, че обвинителите са започнали проверка. На 10 май Петков е подписал декларация, че има само българско гражданство. Такъв документ попълват всички, които заемат властови позиции.

Евентуалното наказание за Петков обаче щяло да бъде административно – само глоба, заради чистото му съдебно минало, смята проф. Киров.

Янаки Стоилов: Решението на КС няма да засегне актовете на кабинета

Решението на Конституционния съд, с което назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката беше обявено за противоконституционно, няма да засегне актовете на служебното правителство, взети с негово участие.

Това обясни правосъдният министър Янаки Стоилов в четвъртък, когато направи първия си коментар по произнасянето на КС.

Решението засяга валидността на актовете, които е издал Петков, потвърди проф. Стоилов най-застъпената от юристите теза.

Според министъра решенията на Петков, и то „най-чувствителните“, могат да бъдат атакувани пред съда. Той очаква това да се случи не толкова по юридически, колкото по политически причини. И предположи, че ще се наложи в спорни ситуации действащият министър да издава актове.

„Органът, който назначава министри, няма как за кратък период от време да прави справки по документи. Но ако едно лице действа добросъвестно, е добре да съобщи, че има обстоятелства, които органът по назначение да вземе предвид“, коментира още Стоилов.

Министърът, който е и преподавател по право, определи решението на КС като обосновано, защото „гражданството е двустранна връзка от публичен характер между дадено лице и държавата и има ред, по който се освобождава съответната държава“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar