Манфед Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в европарламента, предложи нов механизъм за наказания при нарушаване на върховенството на закона в блока.

В статия на Вебер със съавтор Удо ди Фабио, бивш съдия от германския Конституционен съд, публикувана във „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, се посочва, че върховенството на закона в държавите – членки на ЕС, трябва да бъде редовно оценявано от независим експертен съвет, съставен от бивши съдии с висока репутация. В случай на сериозни нарушения държавите трябва да бъдат изправяни пред Съда на ЕС.

Ако съдът открие нарушение, Европейската комисия ще трябва да предложи санкции, които според Вебер и Ди Фабио ще могат да бъдат спрени само с решение на (може би дори с квалифицирано) мнозинство на една от двете законодателни институции в ЕС – Европейския парламент или съвета, представляващ държавите членки.

„В противен случай инициираните мерки автоматично ще влязат в сила след присъдата“, пишат двамата.
Според тях „все още липсва прозрачен, независим и ефективен механизъм за върховенството на закона“, а процедурата по чл. 7 „е силен сигнал, но в практическо измерение е като много голям пистолет – не много точен и труден за овладяване“.

Такива процедури са задействани срещу Полша (по инициатива на Европейската комисия) и срещу Унгария (по искане на европарламента). И двете страни обаче си обещаха да се защитят с вето, което ще попречи на
налагането на най-тежката санкция – отнемане на правото на глас в ЕС.

Статията идва на фона на очакваното в сряда решение на ЕНП дали да изключи партията на унгарския премиер Виктор Орбан „Фидес“. Повод за конфликта между Орбан и няколко от партиите – членки на ЕНП, бяха правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос. В тях се изброяват предполагаеми действия на ЕС за улесняване на имиграцията, например по-лесен достъп до визи или отпускане на пари за имигранти. Според еврокомисията тези твърдения са „конспиративна теория“. Брюксел направи опит да опровергае кампанията.

Вебер е кандидатът на ЕНП за председателския пост в Европейската комисия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar