Върховният административен съд уважи още една жалба на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и обяви за нищожно определението на Административния съд в София по жалба на „Евролаб 2011“, с което първоинстанционният съд отменя допуснато предварително изпълнение на заповед, свързана с товарно-разтоварната дейност на граничния пункт „Капитан Андреево“.

Какви са мотивите

Че по атакуваната заповед на изпълнителния директор на Агенцията по храните от 4 август, вместо тричленен състав на съда, се е произнесъл едноличен, което прави съставът нищожен, а от там и постановения от него акт. Казусът е върнат за разглеждане от друг съдебен състав, а определението е окончателно.

Вчера – отново Върховният административен съд, уважи частично друга жалба на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Става дума за частта, с която е отменено разпореждане от 20 май 2022 г. на отстранения наскоро Христо Даскалов – проби от пратки на плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП „Капитан Андреево“, да се изпращат за лабораторни изследвания в централната лаборатория в София.

Същевременно части от ГКПП „Капитан Андреево“ вече са със статут на стратегически обект от значение за националната сигурност. Става въпрос за помещенията и зоните за фитосанитарен контрол, извършван от Българската агенция по безопасност на храните.

Служебното правителство взе решението и с мотива, че това ще върне сигурността и качеството на контрола по границата, която се явява и външна за Европейският съюз.

На министрите си Гълъб Донев припомни, че още на първото си заседание служебният кабинет е обсъждал проблемите на граничния пункт и скандала с фитосанитарния контрол при вноса на храни, споровете между частната фирма и Българската агенция за безопасност на храните, които започнаха в края на мандата на правителството на Кирил Петков с обвинения за корупционни схеми, а в последствие спорът се пренесе и в съда. Затова днес се взема решението:

„Държавата не води битки с никой. Най-вероятно съдебните решения, съдебните спорове ще продължат, но това значи ли, че държавата трябва да спре да работи? Държавата упражнява напълно и само, само тя, цялостния контрол по отношение на границата“, заяви Гълъб Донев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar