Преди дни Върховният административен съд отхвърли забраната за строителство на жилищна сграда край плажа на Синеморец. Причина екоинспекцията да спре преди години строежа е, че част от терена попада в границите на природен парк „Странджа“.

След четири години съдебни дела Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора. Аргументите са, че има разминаване в документите. Строителното разрешение било издадено преди „Странджа“ да бъде обявен за природен парк.

инж. Тонка Атанасова – директор на РИОСВ: Ние смятаме, че част от имота попада в парка, но с решението на 4-членния Върховен административен съд, в който има становище на експерт, направена е експертиза, се казва, че имотът е урбанизиран много преди заповедта, с която е обявен паркът като природен парк.

На метри от устието на Велека ще продължи започналият през 2015 г. строеж на голяма жилищна сграда. Според археолога Атанас Орачев освен застрояването, има и друг скандал – незаконното разкопаване на могила, където е намерено уникалното „Синеморско съкровище“, а на около 200 м и древна тракийска крепост. Според учените на това място е разположен цялостен завършен археологически комплекс.

Атанас Орачев, археолог: Самият район показва, че трябва да бъде детайлно проучен, и тук да се направят контролни сондажи, за да се види, за съжаление там бетонът е излят, там вече нищо не може да се направи. Владо Наумов – жител на Синеморец: Никой не е против строителството, но да не се строи там, където не е редно.

По телефона собственикът на терена Недялко Гинин заяви, че ще възобнови строителството след време, тъй като има съдебно решение от последна инстанция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar