Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административния съд в Търговище, с което беше обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на община Омуртаг. Ешрефов беше издигнат от Местна коалиция „Съюз на Демократичните сили (НДПС)“.

ВАС потвърди констатациите на първоинстанционния съд за сериозни несъответствия и нарушения при отчитане на резултатите от местните избори. Въз основа на установените многобройни и масови нарушения на изборните правила и заключенията на вещите лица, съдът приема, че протоколите на СИК и ОИК не отразяват вярно действителните резултати от избора. Особено показателно е констатираното в СИК № 252200055, където е установена явна подмяна на вота на избирателите.

Съдиите посочват, че протоколите са неистински и следва да се изключат от доказателствата по делото. Те ще бъдат изпратени на прокуратурата за разследване след влизането в сила на съдебното решение.

Административното дело пред ВАС беше образувано по две касационни жалби – от Ешреф Ешрефов и от Общинската избирателна комисия в Омуртаг. И двете жалби бяха отхвърлени като неоснователни. Върховните съдии установиха, че жалбоподателите не са представили надлежни доказателства за твърденията си.

Припомняме, че самият Ешреф Ешрефов вече беше отстранен от поста кмет на град Омуртаг за участие в организирана престъпна група за извършване на престъпления по служба.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar