[email protected]

Върховният административен съд оставя в сила решението на Административен съд – Смолян, с което бе отхвърлена като неоснователна жалбата на Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на Община Смолян срещу избора на Николай Мелемов за кмет.

Николай Мелемов спечели балотажа за кмет на Община Смолян, проведен на 5 ноември т.г. с преднина от 149 гласа срещу Стефан Сабрутев.

Съдът не е открил съществени нарушения на изборния процес, както и не е установил верността на твърденията в жалбата.

Административният съд в Смолян броил хиляди бюлетини, гледал е видеофайлове, сравнявал е черновите с официалните протоколи. Според решението на съда Стефан Сабрутев и другият жалбоподател Атанас Калчев трябва да платят 3000 лева на ОИК-Смолян за деловодни разноски. Те трябва да платят същата сума и на Николай Мелемов за направените разноски.

„При постановяването му не са осъществени нарушения, съставляващи касационни основания, които изискват неговата отмяна. Въз основа на цялостно изяснена фактическа и правна обстановка, след обсъждане аргументите на страните и правнорелевантните факти, първоинстанционинят съд е постановил правилен съдебен акт, който следва да остане в сила“, смятат върховните съдии.

Тричленният състав определя Сабрутев и Политическа партия „Движение нашият град“ да заплатят на Общинска избирателна комисия – Смолян разноски по делото в размер на 3000 лв., на Николай Мелемов 6500 лв. и на ПП „ГЕРБ“ 2400 лв.

Решението на съда е окончателно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar