Върховните съдии: 200 работници имат право на защита

Искат 36 млн. лв. неустойки от централата

Върховният административен съд (ВАС) отмени определение на Хасковския административен съд и спря предварителното изпълнение на принудителна административна мярка от 29 април 2022 г., наложена от РИОСВ-Хасково. С нея преди повече от месец бе спряна работата на производствена мощност от ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград – горивна инсталация за производство на електроенергия с номинална топлинна мощност 370 мегаватчаса. Прилагането на мярката е обосновано с констатирано нарушение на условието в комплексното разрешително за емисиите на отпадъчни газове и емисиите на серен диоксид, което е довело до превишаване на нормите за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух на Димитровград.

Анализът на установените нови обстоятелства пред ВАС показва значителни по своите размери имуществени вреди в резултат от прекратяването на работата на инсталацията.

Върховните магистрати приемат, че необходима защита на противопоставим обществен интерес от прекратяване на трудовата заетост на над 200 работници, които са лишени от своите трудови възнаграждения като са пуснати в непланиран отпуск. Заради спирането на централата фирма е поискала 36 млн. лв. неустойки по договор за покупко-продажба на ток за месеците април и май.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar