Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България, като остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията за строежа на националната детска болница. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

По-рано тази година КЗК потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за обществена поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница.

Върховните съдии са постановили, че решението на КЗК е правилно, като не приемат твърденията и аргументите на КАБ, че липсата на разделяне на поръчката на обособени позиции – за проектирането и за строителството, ограничава конкуренцията и не допуска до самостоятелно участие в процедурата проектантите. Разделянето на поръчката на обособени позиции е въпрос на целесъобразност и не подлежи на съдебен контрол, отбелязват магистратите.

В решението на съда се казва още, че цялостната организация на работния процес и качественото изпълнение на поръчката обуславя нуждата дейностите по проектиране, изпълнение на строителството и упражняването на авторския надзор да са от един изпълнител.

През февруари 2019 г. възложителят е извършил обследване на конструкцията, като заключението е, че строежът може да бъде довършен, след извършване на строително-възстановителни дейности.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar