Един от най-известните подсъдими през последните 10 г. – Валентин Димитров-Вальо Топлото, вече се споменава в официални съобщения само с инициалите В. Д. Така е и в програмата на Софийския градски съд за предстоящите дела с обществен интерес.

Към инициалите на Топлото е добавено, че той е подсъдим за нарушаване разпоредбите на Закона за мерките срещу изпирането на пари от длъжностно лице. Прикриването на името на подсъдимия се обяснява с Общия европейски регламент за защита на личните данни (GDPR).

Чиновниците се позовават на него, когато искат тайна за обществеността да останат имената на проверявани, разследвани, обвиняеми и осъдени. Съобщения на прокуратурата за внесен обвинителен акт или повдигнато обвинение също се пращат с инициали, дори и имената на осъдените с влезли в сила присъди потъват в мистерия.

Преди дни на брифинг от спецпрокуратурата отказаха да назоват обвинените по дело срещу банда за дрога с мотива, че Законът за личните данни забранява. Това не е така, коментираха юристи. Те посочиха, че регламентът не налага ограничения на полиция, прокуратура и съд, които използват лични данни по силата на закон. „GDPR не важи и за журналисти, тъй като в противен случай правото на информация ще бъде нарушено“, заявиха те.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar