Софийският градски съд отложи заседанието по делото срещу бившия шеф на „Топлофикация-София“ Валентин Димитров, известен още като Вальо Топлото, предаде репортер на БГНЕС.

Причина за това стана, че адвокатът на Димитров е започнал работа на държавна служба и е прекратил работата си като адвокат. Друга причина беше неявяването на вещите лица и това, че банково-лингвистичната експертиза все още не е готова.

В зала бившият директор на дружеството проплака, че няма пари, за да си наеме нов адвокат и помоли да му бъде назначен служебен. От съда поиска това да бъде Илиян Павлов, който познавал делата, водени срещу него. На това искане прокурорът по делото каза, че е недопустимо съдът да плаща с държавни пари за лична защита. На тези думи, Вальо Топлото отвърна, че иска точно този адвокат с цел да не се проточва делото.

Въпреки недоволството на прокурора, съдията се съобрази с искането на Валентин Димитров и се разпореди при възможност именно Илиян Павлов да бъде назначен за служебен защитник на Димитров.

Следващото заседание на СГС е насрочено за 27.06.2019 г.

БГНЕС припомня, че сагата започна през 2006 година, когато Валентин Димитров е обвинен, че в периода 1999 – 2003 година е нарушил валутното законодателство при извършването на сделки в Австрия за над 432 000 долара.

Първоначално Димитров дори бе осъден на 14 години затвор. През 2012 г. Софийският апелативен съд го оправдава заедно с още двама подсъдими, след като прие, че няма заобикаляне на ЗОП при сключените договори с „Шибър“, защото имало договорености на държавата с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и със Световната банка (СБ), а търговете са били проведени по правила на банките.

Година по-късно Върховният касационен съд върна делото на САС, като се мотивира, че разплащането е ставало с пари на „Топлофикация“, а не на чуждите банки, което автоматично означава, че е трябвало да се спази ЗОП.

Бившият шеф на „Топлофикация“-София беше осъден на три инстанции само в делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от 3 години затвор. В началото на годината пък беше окончателно оправдан по делото за валутни престъпления.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar