Прекалени и необмислени нови харчове в удължаващия закон за бюджета май няма да има. Това поне реши днес комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, която гласува проекта на второ четене. Интересното – БСП и „Продължаваме промяната“ имаха множество идеи за нови разходи, но мнозинството в комисията ги отхвърли не по същество, а благодарение на технически съображения, които ги определиха като недопустими. Причината – удължаващия закон има лимит на разходите, защото пряко следва този от тази година и не може да се позволи тези пари да бъдат разписани, защото увеличават именно разходната част на бюджета.

Единствената важна нова идея, която все пак успя да премине през цедката на второто четене в ресорната комисия, бе тази за промяна на швейцарското правило за пенсиите. Тя бе предложена от „Продължаваме промяната“ и казва, че пенсиите ще се осъвременяват всяка година от първи юли с такъв процент, който е равен на по-голямото от 100% от нарастването на осигурителния доход или 100% от инфлацията през изминалата вече календарна година. Това е, на практика, промяна в полза на пенсионерите, защото към момента действащата рамка казва, че увеличението се прави на база 50% от осигурителния доход и 50% от инфлацията.

Резултатът е, че в крайна сметка увеличението на пенсиите, планирано за 1 юли на следващата година, ще е 12,7%, а не с очакваните до момента 12%. Според изчисления на „Продължаваме промяната“ новият разход е в размер на 55 млн. лв.

Големите социални проекти на БСП и на ПП обаче, отпаднаха. Интересно бе, че мнозинството в комисията отхвърли предложението за промяна на правилата за определяне на минималната работна заплата – като 50% от средната работна заплата, макар че абсолютно същото предложение вече бе прието на първо четене в промяната на друг закон – Кодекса на труда. Ако тази идея мине окончателно през този закон, то от 1 януари на 2023 година минималната заплата би достигнала до 850 лв., което е увеличение с цели 140 лв.

Реално, този проект не получи подкрепата на Министерство на финансите, като по изчисления на експертите на ведомството, тя ще струва на бюджета допълнителни около 1 млрд. лв. От тях най-преки са разходите за около 600 млн. лв., които трябва да се изплатят на служителите в администрацията, работещи на този праг, но минималната работна заплата е свързана и с много други плащания от държавата.

По-вероятно развитие на тази поредна политическа драма обаче е, да се приеме предложението на Министерството на труда и социалната политика, откъдето искат минималната работна заплата да се определи с постановление на Министерски съвет. Идеята е от първи януари на следващата година МРЗ да стъпи на прага от 770 лв. – сума, която е малко над приемливата за работодателските организация. Все пак, трябва да се има предвид, че министерство на финансите смята, че ако се приеме подобна стъпка, тя трябва да влезе в сила от първи юли, а не от първи януари.

Най-екстравагантното предложение – на БСП – за премахване на данъка върху личните доходи на хората до 26 години, също не успя да премине през комисията. Не мина и идеята за въвеждането на необлагаем минимум до размера на новата линия на бедност, която вече е 504 лв.

Поредната офанзива на „Продължаваме промяната“ за ново увеличение на максималния осигурителен доход, също не получи подкрепа. Партията искаше да увеличи прага до 4200 лв. при 3400 лв. в момента. Преди управлението на правителството „Петков“ този праг бе равен на 3000 лв., но тогавашния финансов министър Асен Василев успя да издейства увеличение, въпреки яростната съпротива на работодателите и най-вече на представителите на ИТ сектора. Такава съпротива имаше и при предлагането на сегашната идея на ПП.

Голямата промяна, касаеща парите в хазната, обаче дойде по линия на данъчните закони. Депутатите днес гласуваха окончателно – на второ четене в зала – удължаване на намалената ставка на ДДС за туристическите, ресторантьорските и кетъринг услугите. Отново се удължава и намалението за фитнес залите, за хляба и брашното. Всички тези мерки бяха записани да действат до края на 2023 година.

Напълно очаквано, намалената ставка ще продължи да действа и за книгите, вестниците и някои пособия за бебета – храни и памперси. Тук обаче, днес депутатите приеха, че тази ставка от 9% ще стане перманентна, макар че когато бе гласувана преди година всички разказваха историята, че тя ще бъде временна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar