Българско гражданство ще може да се получава срещу директни инвестиции за най-малко 1 млн. лв. и разкриване на минимум 20 нови работни места. Това предвиждат промени в Закона за българското гражданство, внесени от ГЕРБ и ДПС.

Възможността за т.нар. „златни паспорти“ в България, а и в други европейски страни, доведе до много противоречиви резултати.

Сега депутатите се опитват да вкарат нови ограничения и форми за контрол.

Отпадат възможностите за придобиване на българско гражданство на основание вложение в държавни ценни книжа или по договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция, както и във връзка с други предвидени, но практически неизползваеми опции.

Предвижда се и опцията за натурализация чрез увеличаване на инвестицията до 2 млн. лв. за посочените в законопроекта различни видове инвестиции.

Предлага се и възстановяване на възможността за извършване на инвестиции във връзка с приоритетни инвестиционни проекти в процес на реализиране.

„Тези предложения са от пряко значение за създаването на успешна среда за привличане, развитие и реализиране на приоритетни за местната икономика проекти, при които минималните инвестиции са между 15 и 100 милиона лева, броят на новите работни места между 15 и 150“, посочват внисителите.

Предлага се и създаването ново основание за натурализация във връзка с директни инвестиции в материални активи на стойност най-малко 1 млн. лв. и кумулативно разкриване на минимум 20 нови работни места.

Предвиждат се и нови мерки за контрол.

В двугодишен период от натурализацията хората ще трябва да декларират всяка промяна или липса на такава в обстоятелства по инвестициите.

Във всички случаи се изисква и представяне на съответни доказателства. Неизпълнението на задължението за деклариране на промяна ще е основание за отмяна на натурализацията.

„С посочената промяна се изисква активно поведение от страна на инвеститорите във връзка с изпълнение на задълженията им за поддържане на техните вложения“, посочват вносителите.

С промяна в Закона за чужденците пък ще бъде регламентирано задължение вложенията да бъдат поддържани през целия период на пребиваване.

Миналата година и правителството предложи промени в Закона за българското гражданство.

Преди това ДАНС извърши проверка на част от случаите на предоставено гражданство срещу инвестиции. Тя доведе до искане да се отнеме гражданството за седем души – двама руснаци, трима египтяни, един пакистанец и един от Йордания.

Те са взели паспорти, купувайки държавни ценни книжа. Само един от тях е запазил книжата за шест месеца, докато получи паспорта си. Останалите са ги разпродали почти веднага, след като са се сдобили с документ, доказващ инвестицията.

Дори вече бившият главният прокурор Сотир Цацаров в края на мандата си достигна до извода, че схемата със „златните паспорти“ не работи и се обяви за премахването ѝ.

Цацаров коментира, че чужденците не бива да получават паспорт само срещу инвестиции, защото „сериозните инвеститори имат и други законни възможности да получат гражданство“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar