Румънският Закон за движение по пътищата се оказва много по-строг от българския, заради което и много българи остават без книжки заради допуснати нарушения. Оказва се обаче, че след изтичане на наказанията отнетите книжки често пътуват с месеци и даже години към своя притежател. 120 са отнетите от румънски полицаи шофьорски книжки на българи само за първата половина на тази година, съобщиха от българското посолство в Букурещ.

Историите на тримата пострадали, с които се свързахме, си приличат. Без да се познават помежду си, и тримата наричат „одисея“ преживяванията си с полицията и данъчните служби в Румъния, докато се опитвали да спасят шофьорските си книжки.

Страхил Коев: Платих си глобата и след една година и два месеца книжката ми по каналния ред беше пратена. Росен Петров: Платих глобата, оттам ми казаха, че трябва да отида на нотариус – да се подпиша, че 90 дни няма да карам в Румъния, като трябваше да извикам и преводач…Не знам румънски, не знам какво става, ако нямаше човек румънец със мен, трудно щях да се оправя. Анонимен: Румънците, как да кажа, са корумпирани – техните полицаи, иска ти пари, и ако му дадеш пари, книжката веднага ти я дава и заминаваш… А аз понеже не съм му дал и така две години ме държа. Росен Петров: Като се прибрах тук, ако ме бяха спрели, аз не мога да докажа, че книжката ми е взета в Румъния.

Вижте повече:

Български шофьори остават без книжки за година при пътно нарушение в Румъния

В разгара на туристическия сезон, както и през цялата година, хиляди наши сънародници шофират в северната ни съседка. Случва се обаче част от тях да н…

Според българския закон тези шофьори нямат право на дубликат на свидетелството за правоуправление, защото то не е повредено, унищожено, откраднато или изгубено. В същото време, ако бъдат спрени от българската пътна полиция и не могат да представят книжката си, ще бъдат глобени със сигурност. Ако шофират в Румъния – последиците са още по-сериозни.

Георги Воденски, първи секретар на Българското посолство в Букурещ, Румъния: След изтичане на гратисния период от 15 дена, ако има наложено наказание „лишаване от право на управление на МПС на територията на Румъния“ и шофьор бъде хванат да управлява автомобил тука, докато тази забрана още е в сила, наказанието е затвор.

Абсурдът е сериозен: тези водачи няма как да шофират законно у нас или други страни от цял свят. Международният документ за шофиране, ако имат такъв, също не важи без да е представен и националният. Освободената от Румъния книжка пътува с дипломатическа поща от българското посолство до външното министерство, после до Главна дирекция на полицията и едва тогава стига до областното управление, където се води на отчет нейният притежател – процедура, която може да отнеме месеци, дори години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar