Арабите от най-голямата банда за трафик на бежанци, разбита в понеделник, са имали легален бизнес с търговия, а други са били женени за българки. Това обявиха разследващите от спецпрокуратурата, ДАНС и ГДБОП на брифинг днес. Прокуратурата е повдигнала обвинения на 8 души като членове на групата.

Под ръководството на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС групата беше ударена в понеделник. Към момента тя е най-голямата за трафик на мигранти, която е попадала в полезрението на българската прокуратура и специални служби. По време на провеждането й бяха извършени претърсвания, изземвания и разпит на свидетели в София и селища в Ямболско и Бургаско.
По 30-40 души на седмица са превеждани през България към Западна Европа, каза говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

На нашата граница са посрещани от каналджии, които са ги транспортирали до Западна Европа. Касае се главно за лица, ненавършили 16 години, без документи, но има случаи на транспортиране и на цели семейства, обясниха разследващите.

Мигрантите са превеждани през т.нар. зелени граници – гъсти, гористи местности, по изключително опасен за живота на мигрантите начин.

Каналът е започвал от Кабул, Афганистан. Ръководен е от лице, което набирало мигрантите от Афганистан и ги прекарвало към Турция. Там са посрещани от друго лице, което ги транспортирало понякога и с лодки през Марица към България. След това за останалата част от пътя през наша територия са били оборудвани специални бусове. Докараните успешно от границата мигранти са били настанявани в квартири в кварталите „Орландовци“ и „Факултета“.

Лицата са престоявали от 1-2 дни в България с цел да не бъдат заподозрени и да не се харчат пари по издръжката им. След това са транспортирани към Сърбия и Западна Европа.

Тарифата е била по 8000-10 000 евро на човек. Заплащането се извършавано през метода „Хавала“. Сред членовете на канала има 2-ма българи, 1 афганистанец, 1 сириец и 1 иракчанин. Част от членовете, които са свързани с организираната престъпна група, са били женени за българки. При акцията в София, Ямбол и Бургас са открити парични средства, наркотични вещества и тефтери с имена на длъжници. Част от обвиняемите пък имали бизнес у нас, като са извършвали търговска дейност.

Акцията по разкриването на бандата у нас е продължение на мащабната операция „Халифакс“ на полицейските и съдебни служби в Европа през 2017 г. За участието си тогава прокурори от Специализираната прокуратура и ВКП, както и служител на ГДБОП, бяха наградени от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик ван Льов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar