Върховният административен съд спря процедурата по екстрадицията на саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди, въпреки че неговата молба за предоставяне на убежище в България беше отхвърлена по-рано тази година.

Държавната агенция за бежанците беше отказала да изпълни неговата молба за предоставяне на международна закрила. Причината е абсолютно немотивирано становище от ДАНС, че саудитецът представлява заплаха за националната сигурност. Въз основа на него Държавната агенция за бежанците издава отказ на гражданина на Саудитска Арабия на поискания статут.

Върховните магистрати приемат, че агенцията за бежанците е трябвало да разполага с цялата информация по случая, което дава и свобода за преценка. В случая обаче ДАБ е разполагала само със становище от ДАНС, в което не е имало никаква информация.

Българските магистрати се позовават на практика на Съда на ЕС, според която подобни решения не могат да се основават на немотивирани становища на специалните служби.

По-рано тази година Абдурахман ал-Халиди разказа пред „Франс прес“, че ако бъде върнат в Саудитска Арабия, е заплашен от екзекуция.

„Подобна стъпка от страна на българските институции би била грубо нарушение на ангажиментите на България по международното право за правата на човека. Тя би застрашила живота и сигурността на г-н ал-Халиди и би подронила сериозно международната репутация на нашата страна“, призовава председателят на БХК Красимир Кънев. БХК се ангажира с правната защита на саудитския дисидент.

От повече от две години Абдулрахман ал-Халиди е задържан в дома за временно настаняване на чужденци в столичния кв. „Бусманци“. През ноември 2021 г. той е задържан от полицията след влизането си в България. Преди това той седем години пребивава заедно със семейството си в Турция.

В Турция ал-Халиди се занимава активно с журналистическа дейност, която е в опозиция на линията на правителството на Саудитска Арабия.

Абдулрахман ал-Халиди е сътрудничил на кръгове, близки до зверски убития журналист Джамал Кашоги, което се случи през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Ал-Халиди е бил близък до известния саудитски дисидент Омар Абдулазис, който в момента е бежанец в Канада. Той е критикувал властите в Саудитска Арабия, призовавал е за установяване на демокрация в авторитарната диктатура и за разследване на престъпленията, извършени от нейни агенти както вътре в страната, така и в чужбина.

Саудитецът нееднократно е бил заплашван онлайн, включително със смърт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar