България трябва да търси сътрудничество с Русия при разследването на опита за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев . Това мнение изрази говоритеилят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова.

Днес българската прокуратура съобщи, че трима граждани на Русия са обвинени за опит за предумишлено убийство преди близо 5 години в София на трима българи – Гебрев, сина му и служител в компанията.

„Деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер“, а използваните за убийството начин и средства са били „опасни за живота на мнозина“. Софийска градска прокуратура е издала европейски заповеди за арест за всеки от обвинените, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Тримата руснаци са обявени с червена бюлетина и в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ, но българските власти не съобщават имената им.

Съобщението на прокуратурата би трябвало да означава, че България потвърждава, че на нейна територия е извършена втората в Европа (след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания) употреба от руснаци на нервнопаралитично вещество с бойно предназначение.

На редовния си брифинг днес Захарова е била питана кои са тримата руснаци и какво конкретно е известно на руските власти по случая. Тя е отговорила, че посолството на Русия в София следи ситуацията. По думите й в подобни случаи „съответните страни, които водят разследвания и дела, трябва да взаимодействат с правоохранителните органи на държавите, чиито граждани са обвинени или заподозрени в нарушиаване на законодателството“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar