Последната класация на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), огласена преди дни в началото на новата юридическа година, постави България на 6-о място по нарушения на държавата срещу правата на своите граждани. През 2017 г. срещу нея са били издадени 31 осъдителни решения, оправдана е била по 6 дела, а по 2 се е споразумяла с тъжителите.

Най-много нарушения (9 броя) държавата е допуснала по чл. 13 от Европейската конвенция за правата на човека, който защитава правото на ефективни поправителни средства, когато властите са се провинили към своите граждани. Доказани са 8 нарушения срещу правото на собственост, по 7 нарушения са установени срещу забраната за нечовешко отношение и правото на личен живот, 5 нарушения има срещу правото на свобода и сигурност,4 срещу правото на справедлив съд, 2 срещу свободата на мисълта, съзнанието и религията и по 1 нарушение срещу задължението да се прилагат присъдите, срещу свободата на словото и срещу свободата на сдружаване. Това са нарушения само по делата, които са стигнали до Страсбург, след като са извървели целия лабиринт на националната съдебна система и са убедили европейските магистрати в своята допустимост съгласно тяхната процедура. ЕСПЧ прави много прецизно пресяване на жалбите. Така например миналата година 622 жалби са обявени за недопустими, а само 62 са допуснати до произнасяне на съда.

България от години е в срамната десетка на държавите, погазващи правата на своите граждани, като две години се задържаше на 7-мо място. През 2017 г. на първо място се е класирала Русия с 293 осъдителни решения, след нея е Турция с 99, на трето място е Украйна с 82, на четвърто е Румъния с 55, а на пето място е Гърция с 36. След България на седмо място е Италия с 28 осъдителни решения, Сърбия е с 25, а на десето място е Азербайджан с 24. По-големи и по-многолюдни държави от България са далеч от непрестижната група, като Германия има 7 осъдителни решения, Франция – 6, а Великобритания – 2.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar