България е осъдена за неефективно разследване по жалба за изнасилване по делото Y срещу България. Решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е публикувано днес, информира Българският хелзинкски комитет.

Неефективното разследване на българските власти, продължило общо шест години, е довело до нарушение на забраната по Европейската конвенция за правата на човека за нечовешко и унизително отнасяне, както и на правото на личен живот на жалбоподателката. Съдът присъжда на пострадалата, водила делото сама без адвокатска помощ, обезщетение в размер на 7 000 евро за претърпените от нея неимуществени вреди.

Съдът решава делото с приоритет – само година и половина след подаване на жалбата. Идентичността на жертвата и заподозрените извършители на посегателството не са оповестени от Съда.

Това е второто осъдително решение срещу България във връзка с неефективно разследване на случай на изнасилване, припомня БХК. По първото дело – М.Ч. срещу България Съдът критикува подхода на българските власти, които прекратяват наказателното производство по жалба за изнасилване на непълнолетно момиче поради липса на преки доказателства като викове за помощ или следи от насилие и съпротива върху пострадалата.

Според статистиката на МВР, регистрираните през 2018 г. изнасилванията и опитите за изнасилвания са 113, а от тях разкрити са 70. Много от случаите на сексуално насилие обаче изобщо не стават част от статистиката и не се докладват. Една от причините е именно недоверието в разследващите органи, които често подхождат с предразсъдъци и недоверие към пострадалите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar