Съдилищата уважават над половината от молбите за предсрочно освобождаване. Това заяви в ефира на Би Ти Ви бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов.

През 2017 г. от 2 хил. молби за предсрочно освобождаване съдът е уважил 1282. От тях само 23 после са обжалвани в съда с цел затворникът да не излезе на свобода, установил е Бонгалов.

„От тези 23 дела само 2 са уважени от Апелативния съд, което значи, че почти винаги потвърждава решението на окръжните съдилища за освобождаване предсрочно“, подчерта юристът.

Ще напусне ли Полфрийман страната?

На въпрос дали очаква Полфрийман да напусне страната до края на годината, той отбеляза, че „мотивите на прокуратурата за възобновяване на делото са свързани с процесуални нарушения, а не са по същество“.
Поради това, той очаква Върховният касационен съд да потвърди решението на Апелативния съд за предсрочното освобождаване, тъй като има сериозни правни аргументи.

„Ако те не бъдат уважени, ни чака решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург“, прогнозира бившият зам.-министър на правосъдието.

В момента Полфрийман се намира в център за мигранти в Бусманци, където изчаква решение на съда. Той има паспорт, но също и две забрани да напуска страната. Това е и причината адвокатът му да смята, че той е държан като заложник. Повече по темата четете тук.

На свой ред Бонгалов посочи, че изискванията в закона за предсрочно освобождаване са от 1968 г. и те изискват затворникът да е изтърпял минимум половината от наказанието. После се преценява неговата степен на поправяне – по специална точкова система. За крайното решение на съда се взимат и данни дали е имал наказания в затвора.

Исканията за предсрочно освобождаване са нараснали от 2017 г., когато е разрешено и самите затворници да подават молби, а не само администрацията на затвора, допълни юристът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar