България е поела ангажимент пред Съвета на Европа да отмени запрещението като правна норма. Това заяви днес министъра на правосъдието Атанас Славов. След като години наред страната ни търпи критики от страна на Комитета за предотвратяване на изтезанията за нечовешко и унизително отношение към психично болни, едва сега управляващите признават за тежки пороци в работата на психиатриите. Но общините все още не припознават грижите в общността на хора с психични и интелектуални затруднения.

След 25 години наблюдения и проверки и десетки доклади за физическо малтретиране и унизително отношение към хората с психични и интелектуални затруднения в институциите, Комитетът за предотвратяване на изтезанията се принуди да оповести публично докладите си. Това се случва изключително рядко, само когато не вижда никаква воля за промяна сред управляващите. Подобна процедура комитетът е задействал 10 пъти, като два пъти тя се отнася към България. И сега за първи път има ясна воля за промяна. Част от констатациите покриват и проверките на омбудсмана. Според тях в психиатриите се използват едни от най-евтините и отдавна остарели медикаменти. Според бюджетите на проверените психиатрии се отделят средно едва 68 стотинки на ден за медикаменти.

„Ще проверя дали действително в психиатрията се използват само евтини лекарства тъй като през комисията за цени и реимбурсиране минаха много скъпи лекарства, които се използват в психиатрията“, каза проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването.

Той допълни: „Аз отдавна се боря финансирането на психиатричните болници да мине по възможност на принципа на клиничните пътеки.“

Освен ужасните условия в психиатриите, липсата на квалифициран персонал и качествени медицински грижи, никой не отрече, че в психиатриите масово се практикуват методи, които директно се определят като изтезания – завързване на пациентите и престой в изолатори като наказания. Съдии, които участват в производства за принудително лечение, смятат, че не успяват да защитят правата на психично болните, тъй като липсват процедури и грижи в общността, които да ги гарантират. Отмяна на запрещението би върнало част от конституционните права и достойнството на тази уязвима група, заяви министъра на правосъдието.

„Законопроект има изготвен преди няколко години, ще направим необходимото, за да го актуализираме, и надявам се след Нова година да започне самият процес. Междувременно ще търсим подкрепа между политическите партии в парламента за тази много съществена реформа“, заяви Атанас Славов – министър на правосъдието.

Въпреки че от години, основният порок в лечението и рехабилитацията на психичноболните са липсващите грижи в общността, се оказва, че кметовете са заявили нужда само от 514 места за социални услуги. В готовата вече карта на социалните услуги, все пак от АСП са заявили 600, което е по-реалистичната бройка.

„Това, което ние констатираме е, че социални услуги за хора с психично-здравни затруднения има много голяма необходимост да бъдат разкрити, но някак си те не се припознават от общините. Може би това е заради стигмата в обществото, може би е заради това че хората нямат възможност да работят и да са достатъчно добре обучени да работят с тази целева група“, каза Мая Василева – зам министър на труда и социалната политика.
„Смятам, че това е изключително важно, нека кандидатите за кметове да не изключват тази група от обществото, за да не пристигат в нашите приемни разплакани граждани, които не могат и няма за кого да оставят своите роднини“, отбеляза Стела Николова – депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Стела Николова, която е и инициатор на днешната дискусия от своя страна даде заявка, че ще направи необходимото да създаде временна експертна комисия към парламента, която да гарантира адекватни промени за качествена психиатрична грижа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar