Най-много българи са се жалвали на омбудсмана Диана Ковачева от цената и лошото качество на водата, парното и ниските пенсии, сочи равносметката на институцията за 2020 г. От 3289 сигнали в сектор „Нарушени права на потребителите“ за подобни проблеми са алармирали над 2000 души. На този фон КНСБ скочи срещу решението на КЕВР да се откаже от увеличението на цените на ВиК услугите за 2021 г. Според синдиката намалението било „пирова победа“ за определени политически сили и НПО. То щяло да доведе до фалит на водните дружества, а стотици хиляди хора щели да останат без нормален достъп до вода и до съкращения на работни места.

Над 13 200 човека са се обърнали за съдействие към обществения защитник, а още 23 865 души са направили това в колективни подписки, жалби и петиции.

2926 граждани са потърсили помощ заради нарушени права в социалния, образователния сектор и в сферата на здравеопазването. Най-много са оплакванията от хората със свободни професии и от представители на малкия частен бизнес, които също изпитват трудности по време на коронаризата. Безработни, получавали парично обезщетение за определен срок и все така без работа, са се оказали в ситуация, в която нямат право нито на парично обезщетение, нито на социална подкрепа. След изчерпване на платения отпуск, за да гледат децата си поради затваряне на училища и детски градини, много родители са били оставени без алтернатива за доходи по време на извънредното положение.

209 души са се оплакали от ниския размер на пенсията и несправедливия начин на нейното преизчисляване и осъвременяване. Граждани са искали ясни правила и по-добра информация за възможностите за втората пенсия. Те са настояли за законова промяна, с която да прехвърлят средствата по индивидуалната си партида в друг фонд без ограничение във времето.

835 граждани са се жалвали от липса на качествено здравеопазване. Преобладаващата част от сигналите е заради недоволство от определените от ТЕЛК и НЕЛК проценти трайно намалена работоспособност и степен на увреждане. 1060 души са посочили пропуски в образователната сфера. 721 от тях са родители, потърсили подкрепа по проблеми, свързани със системата на предучилищното и училищното образование. 434 са жалбите, свързани с нарушени права на децата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar