45-годишният българин Анатоли Петров, двама гърци и осмина албанци от затвора „Гревена“ осъдиха в Страсбург Гърция да им плати по 10 000 евро за морални щети заради унизително отношение и малтретиране през 2013 г. Европейският съд за правата на човека огласи днес решението си по делото „Константинопулос и други“ срещу Гърция, в което установи нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека, забраняващ изтезанията.

Нарушението срещу тях е извършено на 13 април 2013 г., когато след информация за възможен бунт затворническите власти извършли претърсване на килиите. Отношението към затворниците било грубо и някои се оплакали от побой, електрошокове, обиди и унизително отношение. Карали ги да ходят на четири крака, изправили ги голи пред стена, обиждали ги. По телата им били открити следи от удари. Операцията била наблюдавана от прокурор и освен надзиратели в нея участвал отряд за борба с тероризма.

След оплакването властите направили формално разследване и прокуратурата заключила, че няма основание да повдигне обвинения. Дeлото било прекратено 20 месеца по-късно.Тъй като изчерпали националните средства за защита, тъжителите се обърнали през 2015 г. към съда в Страсбург. Пред него Гърция настоявала, че е действала само в интерес на сигурността и не е превишила допустимите мерки. Според нея затворници използвали подръчни средства да се съпротивляват, обръщали маси и опитвали да завладеят коридора пред килиите.

Фактите обаче говорели пресилена реакция срещу предполагаемата заплаха от бунт. Затова Гърция бе осъдена както за нарушаване на чл. 3 от конвенцията, така и за липса на ефективно разследване на малтретирането. Освен обезщетенията тя ще трябва да плати и 1500 евро за съдебни разноски на затворниците.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar