Съдията Мерик Гарланд, номиниран за министър на правосъдието от президента Джо Байдън, се ангажира да изправи пред съда привържениците на Доналд Тръмп, щурмували Капитолия на 6 януари, и да гарантира независимостта на ведомството, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

    „Ще ръководя съдебното преследване срещу белите супремасисти и другите лица, превзели с щурм Капитолия на 6 януари“, увери Гарланд в реч, подготвена за изслушването му в понеделник и вторник пред американските сенатори, които ще решават дали да го утвърдят начело на правосъдното министерство.

    Най-малко 230 души вече са обвинени като замесени в смъртоносната атака срещу Конгреса, стотици още се разследват.

    68-годишният магистрат обеща освен това да брани независимостта на ведомството си от влиянието на партийни пристрастия, главно въвеждайки ясни правила за федерални разследвания, и строго да регламентира комуникациите с Белия дом.

    Умерен прогресист, Гарланд изтъкна също, че е важно да се вземат мерки срещу нееднаквото третиране на хора от етническите малцинства в съдебната система на САЩ.

    Бивш федерален апелативен съдия, преди пет години Гарланд бе предложен от президента Барак Обама за член на Върховния съд, но сенаторите републиканци блокираха номинацията, напомня АФП.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar