Изявленията на главния прокурор Иван Гешев за „пробитата“ система за случайно разпределение на съдебните дела предизвика остра реакция на Българския хелзинкски комитет (БХК). Неправителствената организация се възмути, че Гешев за пореден път „агресивно, със съмнителна или поне спорна аргументация атакува от висотата на поста си българските съдебни институции“.

Главният прокурор обяви, че всеки с електронен подпис може да манипулира данните, и обвини председателя на ВКС Лозан Панов, че се опитва да прикрива недостатъци на системата. „Смущаващ бе обвинителният тон, с който си служи главният прокурор. Недопустимо е използването на лични нападки в телевизионен ефир към висши магистрати. Изказването представлява нарушение на етичните правила, съгласно които при изпълнение на задълженията си прокурорите следва да проявяват дискретност и сдържаност, както и да се въздържат от изразяване на политически, философски убеждения, лична враждебност или проява на презрение или насилие към което и да е лице“, категорични са от БХК.

Организацията очаква ВСС да разгледа одитния доклад за състоянието на системата и ако бъдат констатирани софтуерни уязвимости, да вземе мерки. Те настояват ВСС да провери публичните изяви на своите членове по повод доклада. В случай, че установи нарушения на Закона за съдебната власт или на Кодекса за етично поведение на магистратите, ВСС трябва да наложи санкции. Призоваваме главния прокурор да се съобразява с правомощията, които неговият пост дава, а именно – да ръководи прокуратурата, докато правораздаването се осъществява от съдилищата, завършва позицията на БХК.

Повлиян от показната акция на депутатите с отказа от заплати, Гешев предложи на ВСС вчера да наложи до края на 2020 г. мораториум върху актуализирането на основните заплати на съдии, прокурори и следователи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar