Иван Пачелиев се барикадирал и стрелял по командоси

Не му харесал прегледа

За 25 години отива зад решетките бившият боец от Чуждестранния легион Иван Пачелиев за убийството на фелдшера Димитър Факиров от тополовградското село Орешник, потвърди днес Бургаския апелативен съд.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Пачелиев ще трябва да заплати на близките на жертвата обезщетение в размер на общо 250 000 лв. Присъдата може да бъде обжалвана пред ВКС в 15-дневен срок.

Убийството беше извършено на 8 октомври 2019 г. Легионерът отишъл в здравната служба като пациент заради наранена ръка. Прегледът обаче не му харесал и той се нахвърлил върху 72-годишния фелдшер с нож, като му нанесъл 38 удара по цялото тяло, крайниците, тила и шията. После заключил помещението и си тръгнал. Трупът на медика беше намерен от кметицата на селото, която се обадила в полицията. През това време Пачелиев, чиято къща е в края на Орешник, се барикадирал.

Два дни по-късно, той откри стрелба по полицаи, които идвали да го разпитат за отправени заплахи. За обезвреждането му в селото пристигнаха 80 командоси от Отряда за борба с тероризма и група „Кобра“. Те успяха да задържат легионера след цяло денонощие. В дома му бяха открити 111 патрона, за което също беше подсъдим.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar