Румънският министър на правосъдието обяви инициатива за изплащане на обезщетения на затворниците, излежавали присъдите си в неподходящи условия в местни затвори между 2012 и 2017 г., съобщи „Романия инсайдър“. Тудорел Тоадер предложи затворниците, освободени преди октомври 2017 г., да получат компенсации, ако са били държани в лоши условия. След октомври 2017 г. осъдените, излежаващи присъди в неприемливи условия, ще могат да се възползват от 6-дневно намаляване на присъдата за всеки 30 дни зад решетките.

Така управляващите смятат да решат проблема си с Европейския съд за правата на човека, който от години настоява Румъния да подобри условията в местата за задържане. Но той не смята, че въпросът се решава чрез компенсации.

За обезщетенията ще са нужни между 370 млн. евро и 550 млн. евро, изчислиха от федерацията, представляваща служителите в затворите. По нейни данни в посочения период в румънски затвори са излежавали присъди 92 000 осъдени. Ако им се изплащат по 5 евро за ден от излежаните присъди, разходът за държавата ще е 370 млн. евро. 550 млн. евро ще струва на бюджета, ако им се плати обезщетение по 8 евро на ден.

Сметка Максималната компенсация, която излежавал присъда може да получи, ако е бил в затвора в периода 2012-2017 г., е между 9125 и 14 600 евро. Според федерацията някои от онези, които ще получат компенсация, са милионери или осъдени за корупция политици като бившия кмет на Пятра Нямц – Джордже Стефан, бизнесмена Николае Думитру и Мирча Бъсеску, брат на бившия румънски президент Траян Бъсеску.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar