Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група са решили да сезират Конституционния съд по повод отстраняването от длъжност на кмета на Благоевград Румен Томов. Стоим зад него и с всички средства на правото ще го защитаваме, заяви председателят на партията Корнелия Нинова. Социалистите атакуват текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според БСП с някои от тях се позволява отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не. От левицата смятат, че подобни отстранявания без доказана вина нарушават принципите на правовата държава и човешките права на пряко засегнати. Тези текстове са в ущърб на Изборния кодекс като основен източник на легитимна власт в демократична държава, заявяват от БСП.

На местния вот миналата година, след балотаж, Томов като независим кандидат, подкрепен от БСП, отстрани дългогодишния кмет на Благоевград Атанас Камбитов от ГЕРБ. След загубата гербаджията подаде жалба и поиска прекратяване на правомощията на Томов, тъй като не бил предприел действия да заличи своя фирма в законовия срок до 4 декември 2019 г. Общинската избирателна комисия обаче отказа да отстрани кмета и така казусът стигна до Административния съд. Оказа се, че Томов е прехвърлил фирмата на сина си в законоустановения срок, но юристите са пропуснали да я заличат. На 21 април ВАС обяви, че ОИК трябва да прекрати правомощията на Томов като се мотивира с нарушение на ЗМСМА.

Във вторник Общинската избирателна комисия гласува прекратяването на правомоцията на Томов като в заседанието не участваха представителите на БСП. Ще се видим на нови избори, защото хората ми гласуваха доверие и аз не мога да ги подведа, коментира Томов след решението на ОИК.

До ЦИК е изпратено писмо, която в седемдневен срок трябва да уведоми президента Румен Радев за решението, след което той да издаде указ за настрочване на дата за нови избори за кмет на Благоевград. Днес от 10,30 ч. общинските съветници ще се съберат на извънредно заседание, за да определят кой от четиримата заместник-кметове да поеме временно управлението на общината до провеждането на избори.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar