Депутатите от БСП обмислят сезиране на Конституционния съд, защото наистина това „широко отваряне врати“ на икономически и финансови страни към политиката е вредно не само за партиите, а за демокрацията в България.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти по повод наложеното вето от държавния глава Румен Радев върху частното финансиране на партиите.

От БСП подкрепят ветото на президента Румен Радев. Според Нинова мотивите съвпадат с аргументите, които социалистите изтъквали часове наред в заседанията на Народното събрание.

ГЕРБ и ДПС заедно отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси, юридически и физически лица, без ограничения дали са в България, или извън страната„, подчерта соцводачът.

Според нея това прави партиите и политиката зависими от частните интереси, защото „този, който финансира, ще си поръчва законите и политиката, която да провеждат партиите, а не избирателите, които гласуват за БСП„.

На въпрос каква би била реакцията от БСП, при положение, че депутатите от другите партии казали, че ветото на държавния глава ще бъде преодоляно, Нинова заяви, че ще използват и парламентарните способи, които имат по време на дебата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar