В спор дали изборите за Европарламент и местна власт ще са валидни, ако бъдат проведени от сегашната Централна избирателна комисия, влязоха във вторник БСП и ГЕРБ.

Социалистите внасят в парламента решение за смяна на ЦИК и избор на нова комисия, обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. Мандатът на сегашната изтича на 20 февруари и това давало основание да бъде сменена. А управляващите се бавели, обвини Нинова.

„И европейските, и местните избори тази година ще са валидни, ако бъдат осъществени от сегашния състав на ЦИК, независимо че мандатът ѝ ще е изтекъл“, отвърна час по-късно обаче шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

„Нов състав на ЦИК няма да е добил рутина и стиковка и няма да може да спази срока за 60 дни за изборна хронограма. Сегашната ЦИК има пълномощията до произвеждането на нови избори до встъпването на бъдещия състав в мандат“, твърди той.

„Изявленията на лидерката на БСП целят да провалят изборния процес с една неподготвена, нестикована ЦИК. Опозицията търси провокация, а не честни избори. Ако искаше честни, щеше да делегира доверие на сегашната ЦИК, която е провеждала много избори включително такива, които ние не сме печелили“, заяви още Кирилов и подчерта, че ГЕРБ не е поискала повече свои членове в комисията, откакто е управляваща.

Кирилов посочи, че и през 2014 г. ЦИК закъсняла с обновяването. Тогавашната зам.-шефка на парламента Мая Манолова провела изслушването на кандидатите на 17 май, след като мандатът на действащите бил изтекъл на 26 март.

БСП ще сезира Венецианската комисия за внесените в последния момент промени в Изборния кодекс, чийто автор е депутатката от ГЕРБ Анна Александрова и те узаконяват фалшификацията на изборите, обяви още Нинова.

„Досега решенията на избирателните комисии се вземат с 2/3 мнозинство и също с толкова се подписват. ГЕРБ въвежда падащ кворум с обикновено мнозинство и така елиминират другите партии при вземането на решенията в комисиите“, обясни тя. Освен това се предлагало, ако съдът отмени решение на избирателна комисия, вече да не се насрочват нови избори, а същата комисия да взема друго решение на база същите протоколи. Отменяло се и правото да обжалваш решение на изборна комисия пред ВКС.

Не сме предлагали падане на мнозинството от 2/3 в комисиите – това е технически въпрос, който сме готови да обсъдим преди следващото четене на Изборния кодекс, увери Кирилов. Той упълномощил Александрова да внесе поправки, понеже отсъствал. По обвиненията за пред Венецианската комисия Кирилов каза, че преди 2 седмици бил на заседание на органа и не останал с впечатление там да са недоволни от нас.

Да дадем отпор на тази вече не пълзяща, а вървяща с огромни крачки диктатура, заяви Нинова. БСП ще настоява отново за машинно гласуване. „При пробните гласувания има поне 10 случая на загубени флашки. Машините не пестят време и не премахват риска за манипулиране на вота, ако има такъв“, контрира Кирилов. „От 21 частични кметски избора „авторитарната“ партия печели 9, е БСП – един, защото нямат структури и не могат да издигнат кандидат, за което сме виновни ние“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той е убеден, че Нинова се кани да оправдае поредната си загуба през май с това, че от ГЕРБ са фалшифицирали вота.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar