След като десет дни не коментира издигането на Иван Гешев за плавен прокурор, днес БСП обяви, че премиерът Бойко Борисов е учатник в договорката за издигане на един единствен кандидат за наследник на Сотир Цацаров. Позицията бе заявена в декларация на партийния лидер Корнелия Нинова от парламентарната трубуна днес, в която по същество не бе коментирана кандидатурата на Гешев.

Според Нинова в момента двете групи, издигнали този модел на събедна власт – ГЕРБ и десните, се били сбили кой да я оглави.

„Прави впечатление, че всички са се вторачили в БСП. Всички питат БСП, всички очакват какво ще каже БСП и никой не пита този единствен, от когото трябва и от когото зависи този въпрос. Той се казва Бойко Методиев Борисов. Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати е Бойко Борисов. За зрителите и слушателите, които очакват БСП да вземе решение по тази тема, просто да кажа: по закон единствените, които могат да предлагат главен прокурор са или независимите прокурори, или министърът на правосъдието, т.е. правителството. Нито партии, нито депутати, нито ние от БСП можем да направим такова предложение. Ако можехме – щяхме“, каза Нинова.

Според нея БСП е изчакала последният срок за издигане на кандидатури за главен прокурор, тъй като се надавала Борисов да прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура. „Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат. БСП в такива сговори не участва“, обяви лидерът на БСП.

„В момента протестират десните и чакат БСП какво ще каже. Същите тези десни бяха част от правителството на Борисов. Същите тези десни направиха този модел реформа в съдебната система. Спомняте ли си, уважаеми българи, че БСП беше против. И отгава, и сега Ви казахме, че ще стигнете до тази задънена улица. Двете групи, които изградиха този модел съзнателно, се сбиха кой да го оглави“, каза още БСП.

Корнелия Нинова обяви, че БСП предлага същото, както преди – промяна в модела. Тя обеща законодателна инициатива през септември.

„Както и да се биете за този или онзи като име, докато не променим модела, нищо не решаваме. Единственият начин за правосъдие е тази зала да проявим единодушие и да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Казва се промяна в Закона за съдебната власт. Тове е решението. Ако очаквате, БСП да предложи решение по казуса „главен прокурор“ – това е решението“, обяви още лидерът на БСП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar