За освобождаването от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев настоява БСП. Според социалистите той трябва да напусне поста, за да не влияе на разследването срещу себе си.
Припомняме, че миналата седмица спецпрокуратурата влезе в община Септември и задържа гербаджийския кмет. Срещу Рачев има обвинение, свързано със сделки за ремонтни дейности, доказаната щета за общината надхвърля 100 хиляди лева. Второто обвинение е за сключване на неизгодна сделка – общината е купила имот от братовчедката на Рачев на цена 100 пъти по-висока от пазарната. Кметът е обвиняем и за укриване на данъци от времето преди да оглави общината. Спецпрокуратурата търси къде са похарчени 13 млн.лв., разследването подозира, че голяма част са източени от роднини на Рачев чрез фирми, зад които стои самият той.
В петък бе обявено, че Рачев ще бъде освободен под гаранция от 250 хил. лв. Пред полицейското управление в Септември на протест се събраха негови поддръжници. „Някои обществени реакции в община Септември са обясними и предвидими. В нощното шкафче на кмета се намериха справки от ДАНС, които според мен няма обяснение защо се намират там или поне не и законово обяснение, които касаят местните избори от 2015 г., за кметове и общински съветници. В тях се съдържа информация за проведени действия от държавните правоохранителни структури, в случая ДАНС, по направление купуване на гласове“, изненадващо обяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Атанас Зафиров от ИБ на БСП определи наличието на документацията у Рачев като много притеснително. На пресконференция от Септември заедно с депутати на левицата от района той настоя за изслушване на шефа на ДАНС в Комисията за контрол на службите. „Само кметът на Септември ли има този доклад, в който е дадена информацията за обстановката в област Пазарджик. Дали и при другите кметове има подобна информация. Държим комисията да изслуша председателя на ДАНС и да излезе истината“, попита депутатът от БСП Йордан Младенов.
Зафиров изчисли, че сборът от паричните гаранции, които са наложени на Ахмед Муса, Брендо, Ценко Чоков, Живко Мартинов и др. не достига и половината от 250 000 лв., наложени като гаранция за Рачев. „Размерът на наложената гаранция би трябвало да съответства на степента на виновност, на степента на опасност от извършеното деяние. Нека хората преценят доколко е сериозно неговото деяние“, добави той. Народният представител Славчо Велков попита кой ще плати голямата санкция, наложена на кмета. Той припомни и за председателя на Общинския съвет в Септември от ГЕРБ, с чийто пистолет бе убито 6-годишно дете. Велков отбеляза, че дълго не е имало реакции, след като жителите на Варвара излязоха на протести срещу общинския кмет. Надявам се специализираната прокуратура да не спре дотук в област Пазарджик, добави депутатът.
„Това е поръчково от най–високо място в ГЕРБ – тези хора искат да им платя комисиона затова че в града ни са усвоени по програми около 13 млн. лв. Аз, естествено, няма как да им платя комисионите и предния път просто ми показаха какво ще ми се случи. Сега, след като не съм платил и една стотинка към касата на партията и процента на някои хора, се оказа, че от прокуратурата идват и обясняват, че ще ми разследват цялото родословно дърво. Готов съм да съобщя и имената на всички от ГЕРБ, които досега са ми звъняли и са идвали лично да ме заплашват да им платя“, оплаква се от съпартийците си Марин Рачев.

Ще продължим да разобличаваме модела на срастване на политическа власт с бизнес интереси, заканиха се от БСП

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar