БСП ще атакува в Конституционния съд увеличението на таксите в административното правораздаване. Това заяви на брифинг в НС депутатът от ПГ „БСП за България“ Явор Божанков.
Припомняме, че миналия петък, в пленарна зала, социалистите остро разкритикуваха промените, които вдигат драстично таксите за административни дела. Тезата на левицата е, че по този начин се възпрепятства достъпът на гражданите до този вид правосъдие.
Промените, които се извършват в административното правораздаване са много, в повечето случаи в правилната посока. То се нуждае от осигуряване, обясни Божанков. Но промяната в таксите, добави той, нарушава баланса между ускоряването и достъпа на гражданите до правосъдие. Те се увеличават до 900 пъти, припомни социалистът. Божанков даде пример с касационна жалба от юридическо лице. Там таксата се увеличава от 25 на 370 лева. Това е 14 пъти. За едно обжалване при материален интерес на юридическо лице поскъпването е от 5 лева на 4500 лева. Това е увеличаване до 900 пъти.
До момента признаваме, че таксите бяха ниски и не покриваха разходите. Това е проблем за правосъдието ни, но в България правният принцип казва, че всяка такса трябва да покрива определен разход, коментира още Божанков. По думите му в момента таксите се определят „с гледане в тавана“. Ако вземем предвид изключително ниските доходи на гражданите, можем да твърдим, че увеличението ще ограничи от правосъдие много български граждани, предупреди депутатът от левицата. До момента всяка несправедлива такса можеше да се атакува в съда от гражданите. С въвеждането на таксите в закон, те вече могат да се обжалват само пред Конституционния съд, добави депутатът от БСП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar