ГЕРБ и ДПС ще подкрепят промяната

Избирателят може да гласува и машинно

Проект за връщане на хартиените бюлетини внесе БСП в деловодството на Народното събрание. „Така ще върнем много от отказалите се заради машините гласоподаватели в изборния процес“, коментира пред „Труд“ председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Той е и един от вносителите на промените в Изборния кодекс. Те предвиждат всеки избирател сам да решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или на машина.

За такава промяна се обявиха и представители на ГЕРБ. Допитване на „Труд“ до парламентарните групи установи, че предложението на БСП ще бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС, което означава, че зад него стоят 119 депутати. „Възраждане“ все още не са решили, но имат нагласа да дадат рамо на хибридното гласуване. Не е изключено хората на Костадин Костадинов да направят допълнителни предложения за промени в Изборния кодекс, които да гарантират сигурността на вота и премахване на купените гласове.

„Труд“ научи, че във вчерашния следобед е имало сондажи за промените, предлагани от БСП. От „Продължаваме промяната“, ИТН и ДБ посъветвали партньорите си да не внасят проекта. Хората на Нинова били предупредени, че няма да получат подкрепа от останалите партии в коалицията. Очакванията са темата за връщане на хартиените бюлетини да се превърне в пореден повод за скандали сред партньори.

Данни на математика проф. Михаил Константинов показаха, че машинното гласуване е отказало още 600 000 българи от гласуване.

На последните два избора за парламент (за 46-о и 47-о НС) в секциите с над 300 регистрирани гласоподаватели се гласуваше само с машини.

Според вносителите на законопроекта – депутатите Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев, това е довело до безпрецедентен спад на избирателната активност, което трябва да бъде преодоляно с връщането на хартиените бюлетини. От БСП посочват, че на изборите за 46-о и 47-о НС активността е била най-ниската през последните 30 години. Според тях избирателите се отказали да гласуват „поради страх или неудобство да не се злепоставят публично, поради неумение да работят с електронни устройства“.

Изцяло машинното гласуване бе съпътствано и с висок процент недоверие в изборния процес, както и със съмнения за фалшифициране на вота.

Проектът предвижда в секциите да има параван, а не тъмна стаичка, както беше преди, когато гласувахме само с хартия.
Предлага се резултатите от машинния и хартиения вот да бъдат сумирани и вписвани в секционния протокол и да имат еднакъв правен ефект. Към секционния протокол ще се добавя този от машинното гласуване, както досега.

Целта е създаване на равнопоставеност в правото на глас, както и на повишаване на избирателната активност, а оттам и на нивото на представителност на институциите, пишат в мотивите си вносителите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar