„Разтревожени сме за за свободата на медиите и техния плурализъм в България. Притеснени сме от корупцията и поведението на прокуратурата“, заявиха председателката на мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и човешките права Инт Велд и евродепутът от БСП Елена Йончева при представянето в ЕП на резултатите от посещението им в България, Словакия, Унгария и Словения.

В България липсата на отчетност на главния прокурор е повече от явна и по този въпрос трябва да се реагира бърза, коментира Йончева. По думите ѝ повече от 10 години гласовете на българите са били заглушавани, което се дължи на много дипломатичните доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Ирландската евродепутатка Клеър Дейли цитира пословицата, че най-слепи са тези, които не желаят да видят. Тя призова Брюксел да се вгледа по-внимателно в поведението на главния прокурор, който е много критикуван в България.

Софи Инт Велд подчерта, че българското служебно правителство е било решено да използва времето, за да осигури информация и за правителства занапред във връзка с борбата с корупцията. Знак, че ЕНП вече не подкрепя така монолитно ГЕРБ и Бойко Борисов, даде словашкият евродепутат Владимир Билчик, който заяви, че е добре, че България ще има друго редовно правителство. Повечето проблеми са свързани с предишното управление, категоричен е той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar