Коментарът е от профила на автора във „Фейсбук“.

Днес, 10 декември, отбелязваме Международния ден за правата на човека.

Според годишните доклади на Българския хелзинкски комитет в последните две години се отчита сериозен регрес в осигуряването на правата на човека в България.

Акцентът на 2018 г. е решението, с което Конституционният съд предизвика недоумението на специалистите в областта на правата на човека, като обяви Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие за противоконституционна с трансфобски мотиви и с това затрудни значително борбата с насилието срещу жени и домашното насилие. В същата година беше отчетен рекорден брой убийства на жени, извършени в условията на домашно насилие.

Цялостно влошаване БХК е отчел и по отношение на възможностите за безконтролно подслушване и тайно следене на граждани, правата на ЛГБТИ хората, както и на условията в центровете за психична грижа. През 2018 г. пред Европейския съд по правата на човека са подадени 774 жалби.

Акцентите в доклада БХК за 2019 г. пък са свързани с тежкия политически натиск над журналисти и медии през тази година, дискредитирането и възпрепятстването на дейността на гражданския сектор, обругаването на съда, законодателните промени, поставящи под въпрос логиката на правото и, разбира се, скандалният избор на главен прокурор.

През 2019 г. са постановени 13 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека срещу България, 4 от тях са за нарушаване на правото на справедлив съдебен процес, 2 от тях са за нарушаване на правото на личен и семеен живот, 5 от тях – за липса на ефективни правни средства за защита; 4 от тях са за нарушаване на правото на собственост. За същата година са подадени 750 жалби.

За 2020 г., макар и все още да не са публикувани доклади, в условията на безпрецедентна здравна и икономическа криза бяха допуснати множество съществени грешки в законодателен смисъл, които със сигурност ще доведат до продължаващо влошаване на състоянието на човешките права в България.

Според мен акцентите на 2020 г. по темата трябва да бъдат незаконосъобразното и произволно двуседмично лишаване от свобода на пристигащите от различни държави, без да им бъде направен тест, както и масовото разпръскване на мирните протести, поставените пътни блокади, задържането на десетки протестиращи граждани и бруталното полицейско насилие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar