Британското правителство одобри текстовете в проекта на споразумение за Брекзит, обяви в сряда вечерта премиерът на Великобритания Тереза Мей след 5-часово заседание на кабинета.

„Колективното решение на кабинета е, че правителството трябва да одобри проектоспоразумението“, заяви тя в кратко изявление пред журналисти пред „Даунинг стрийт“ 10.

По думите на Мей „това е решителна стъпка, която ще ми позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението“.

Най-спорният момент в обсъжданите текстове е бил свързан с границата със Северна Ирландия след евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде Би Би Си.

Обществената медия напомня, че преди споразумението да придобие правна стойност, то трябва да бъде подкрепено от британските депутати, а след това и от всяка държава членка на ЕС. Ако това се случи, Брекзит ще стане факт на 29 март 2019 г.

„Твърдо вярвам, че проектът за споразумение за оттегляне е най-доброто, което може да бъде договорено, и кабинетът трябваше да реши дали да продължи преговорите“, заяви още Тереза Мей.

Според нея предложеният документ защитава интересите на Великобритания и гарантира стабилността на икономиката и запазването на работни места. Мей допълни, че текстовете гарантират на страната, че ще запази контрола върху своите пари, закони и граници. Тя обаче не скри, че за Великобритания предстоят тежки дни.

По информация на Би Би Си по-късно тази нощ се очаква изявление и от основния преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние, както и да бъдат оповестени и текстовете на проектоспоразумението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar