Британски полицай получи доживотна присъда без право на замяна за убийството на Сара Евърард, убита, докато се прибирала вечерта от среща с приятели в Южен Лондон, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Случаят предизвика протести против насилието срещу жени.

    Уейн Къзинс, 48-годишен полицай, охранявал дипломатически мисии в Лондон, се призна за виновен в убийство, изнасилване и отвличане. Той се възползвал от положението си на полицейски служител, за да я спре и отвлече. Присъдата му е без право на замяна, което значи, че той не може да разчита на предсрочно освобождаване.

    Полицаят отвлякъл 33-годишната Евърард на 3 март с кола под наем. Тялото й беше открито в гориста местност в Югоизточна Англия, на 80 километра от Лондон. Аутопсията показа, че тя е умряла вследствие на притискане на врата.

    „Уейн Къзинс се е отнесъл към нея по изключително извратен начин. Това деяние е ужасно“, заяви Ник Прайс от Кралската прокуратура. „Всички ние се чувстваме предадени, защото Къзинс е използвал служебното си положение на полицай, за да извърши подобно отвратително престъпление. Всеки от нас трябва да може свободно и спокойно да се движи по улиците“, каза прокурорът.

    Убийството предизвика остра обществена реакция и протести. На преден план излезе темата за страха на жените да ходят вечер сами по улиците.

    Очевидец каза, че преди да бъде вкарана в колата жената е била с белезници, а разследващите предположиха, че е възможно като фалшив предлог за задържането й да са били използвани здравните мерки срещу КОВИД-19.

    От лондонската полиция, която разследваше убийството и в която е работел Къзинс, заявиха, че са „потресени и гневни“. Шефът на лондонската полиция, комисар Кресида Дик се извини на семейството на жертвата. Службата за вътрешна сигурност на британската полиция разследва дали е имало пропуски при полицейска проверка срещу Къзинс от 2015 г. за ексхибиционизъм и по още две подобни твърдения за него от февруари.

    Депутатът от опозицията Хариет Харман призова комисар Дик да подаде оставка. „Сара Евърард просто се е прибирала вкъщи. Жените трябва да могат да имат доверие на полицията, а не да се страхуват от нея. Със сигурност доверието на жените в полицията е разклатено“, написа Харман в Туитър.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar