Британската полиция няма право да използва технологии за лицево разпознаване в издирването на заподозрени, гласи съдебно решение, цитирано от агенция „Ройтерс“. Според Апелативния съд на Англия и Уелс (най-висшата инстанция преди Върховния съд на Великобритания) тя нарушава неприкосновеността и защитата на данните.

Делото е заведено от гражданина на Кардиф Ед Бриджес срещу Полицията на Южен Уелс, задето лицето му е заснето без негово съгласие. От институцията заявиха, че няма да обжалват решението, но смятат внимателно да развиват и използват технологията. „Целият ѝ смисъл е да опази обществото в безопасност и да ни помогне в откриването на престъпници, да защити общността от опасни индивиди“, гласи изявлението на полицията.

От молове на летища по света, лицевото разпознаване се използва все по-масово и това повдига въпроси за неприкосновеността и евентуална дискриминация. Критиците на технологията предупреждават, че тя е склонна към грешки, особено когато става въпрос за идентификация на етнически малцинства.

Полицията на Южен Уелс използва лицево разпознаване от 2017 г., сравнявайки лицата на минувачите на десетки локации с базата си данни за престъпници. Ако заподозрян за престъпление бъде идентифициран, той може да бъде спрян на място, докато неразпознатите лица не биват идентифицирани и данните им не се използват.
Според силите на реда благодарение на това са направени 61 ареста и връчвания на съдебни нареждания.

37-годишният ищец е завел делото, защото лицето му е било сканирано на два пъти – по време на протест и на пазаруване. В решението си Апелативният съд се съгласи с три от петте му аргумента – че полицията има прекалено широки правомощия; че няма ясни правила къде може тази технология да бъде използвана и кой може да бъде сложен в списъка за издирване.

Освен това институцията не е взела мерки, за да гарантира, че софтуерът не проявява грешки по отношение на расата или пола на заснетите лица. Няма и достатъчно добра оценка за работата с деликатни данни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar